Русия вече има ядрени оръжия в Балтийския регион. Това заяви министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас, цитиран от "Ройтерс".

Коментарът му идва, след като един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Медведев, предупреди НАТО, че ако Швеция и Финландия се присъединят към Алианса, Русия ще трябва да засили отбраната си в региона, включително чрез разполагане на ядрени оръжия там.

Анусаускас обаче изтъкна, че ядрени оръжия са били разположени в руския ексклав Калининград на брега на Балтийско море още преди сегашната криза.

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва

Настоящите руски заплахи изглеждат доста странни, когато знаем, че дори и без сегашната ситуация със сигурността те държат оръжието на 100 км от границата на Литва, отбеляза литовският министър.

"Ядрените оръжия винаги са се съхранявали в Калининград... международната общност, страните в региона са напълно наясно с това... Използват го като заплаха", коментира той.

Руския ексклав Калининград е притиснат между две страни членки на НАТО - Литва и Полша.

Премиерът на Литва Ингрида Симоните също заяви днес, че руската заплаха за увеличаване на военното оборудване, включително ядреното, в Балтийския регион не е "нищо ново".

Прибалтика преговаря за увеличаване на войските на НАТО на нейна територия

Прибалтика преговаря за увеличаване на войските на НАТО на нейна територия

Литва, Латвия и Естония се опитват да възпират Русия