Прибалтийските държави преговарят със съюзниците си от НАТО за увеличаване на военните сили на тяхна територия, за да възпират Русия. Това обяви премиерът на Естония Кая Калас пред "Ройтерс" на фона на срещата между Русия и НАТО в опит да се разсее напрежението.

Русия, която струпа войски на границата си с Украйна, поиска прекратяване на подобни разполагания на военни сили и повече никакво разширяване на западния отбранителен алианс. Тя изложи днес своите искания за гаранции за сигурност в Европа пред 30-те страни членки на НАТО в Брюксел.

"Никакви ултиматуми": Русия изложи исканията си за гаранции за сигурност пред НАТО

"Никакви ултиматуми": Русия изложи исканията си за гаранции за сигурност пред НАТО

"Ние не преговаряме от позиция на сила; няма и не може да има място за ултиматуми"

Естония, Латвия и Литва, някога контролирани от Москва, са членове както на НАТО, така и на Европейския съюз от 2004 г. и отдавна се стремят към по-голямо участие на НАТО. 

"Разбира се, обсъждаме с нашите съюзници да увеличат присъствието си тук, за да действат като възпиращ фактор", отбеляза Калас, без да дава подробности.

"Ако погледнете картата, прибалтийските държави са полуостров на НАТО и затова имаме своите притеснения", изтъкна естонската премиерка.

Киев отсече: Русия няма думата за членството на Украйна в НАТО

Киев отсече: Русия няма думата за членството на Украйна в НАТО

"Това е "червена линия", която нито Украйна, нито нашите партньори няма да преминат"

Дипломат от НАТО, пожелал анонимност, е посочил пред "Ройтерс", че въпросът за разполагането на още военни сили в прибалтийските страни може да бъде обсъден от министрите на отбраната на страните членки на НАТО, когато проведат насрочена за средата на февруари среща.

Подразделения на НАТО бяха разположени в Литва, Латвия, Естония и Полша, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. Те имат малко над 1000 войници всяка. Калас отбеляза, че е възможно укрепване на съществуващите отряди.

САЩ успокояват европейските съюзници след преговорите с Русия

САЩ успокояват европейските съюзници след преговорите с Русия

Уверяват Украйна, че Западът няма да взема решения за Украйна без Украйна

Западът може да има конструктивни преговори с Москва, посочи тя, но също така трябва да предупреди Кремъл, че ако ескалира ситуацията в Украйна, ще има висока цена, която трябва да плати във вид на икономически санкции.

"Мисля, че не трябва да попадаме в капана, да обсъждаме какво може да направи Западът, защото Западът не е направил нищо лошо", настоя Калас и допълни: "Западът не е сформирал военни групи да атакува Русия."

Москва отрече каквито и да било агресивни намерения и заяви, че имала право да разположи войски там, където пожелае, в рамките на своите граници.

Шърман: САЩ и Русия са съгласни, че ядрената война трябва да се избегне на всяка цена
Обновена

Шърман: САЩ и Русия са съгласни, че ядрената война трябва да се избегне на всяка цена

Рябков: При неуспешни преговори отговорът на Русия ще е от военно-технически характер