Водещата преговаряща на САЩ относно кризата между Запада и Русия заради струпването на военни сили на Москва на границата с Украйна информира съюзниците от НАТО днес, след безрезултатни преговори с нейния кремълски опонент, информира "Франс прес".

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман отиде днес в централата на алианса в Брюксел от Женева, където вчера проведе среща със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Някои европейски представители се оплакаха, че Вашингтон поема водеща роля в преговорите с Москва.

Шърман: САЩ и Русия са съгласни, че ядрената война трябва да се избегне на всяка цена
Обновена

Шърман: САЩ и Русия са съгласни, че ядрената война трябва да се избегне на всяка цена

Рябков: При неуспешни преговори отговорът на Русия ще е от военно-технически характер

Те се опасяват, че са изключвани от действия за разрешаване на напрежението по границата с Украйна и за предотвратяване на конфронтация.

Ала Шърман настоя, че европейските съюзници са държани информирани, след като се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и посланици от страните членки на НАТО.

"САЩ са ангажирани да работят в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, за да настояват за деескалация и да отговорят на кризата със сигурността, причинена от Русия", написа тя в "Туитър".

Американците дават на Русия ключа за Европа

Американците дават на Русия ключа за Европа

Американците се опитват да дублират спрямо Русия стратегията си срещу Китай (партньорска дипломация плюс възпиране). Но Русия не е Китай, пише Мартин Табаков, а и апетитът на Москва идва с яденето

Със Столтенберг Шърман "потвърдиха единен подход на НАТО към Русия, балансиращ възпирането и диалога, и подчертаха нашата непоколебима подкрепа за Украйна".

А в туит, адресиран до заместник-министъра на външните работи на Украйна Емине Джапарова, тя увери Киев, че съюзниците "няма да вземат решения за Украйна без Украйна".

След повече от седем часа преговори в Женева вчера, руските и американските официални лица предложиха да продължат разговора, въпреки че нямаше признаци за пробив.

Кремъл обяви за позитивни преговорите между САЩ и Русия в Женева

Кремъл обяви за позитивни преговорите между САЩ и Русия в Женева

"Това, което е важно тук, е резултатът. Все още няма какво да се каже за резултата"

Срещата с високи залози се съостоя, след като се разразиха опасения от руска инвазия в Украйна.

Москва изиска широкообхватни отстъпки в областта на сигурността от Вашингтон и неговите съюзници от НАТО, които от своя страна заплашиха със сериозни икономически санкции, ако има някаква руска атака.