"Дипломацията и мирът трябва да бъдат нашата цел, независимо, че се намираме в най-силната отбранителна централа в света - НАТО", коментира премиерът Бойко Борисов по време на съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, съобщава МС. 

Борисов изтъкна значението на възпиращата сила на Алианса. "България се намира на много уязвимо място и затова дипломацията я поставяме на първо място. Единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО".

Борисов пред Столтенберг: Отбранителните способности на Европа не конкурират НАТО
Обновена

Борисов пред Столтенберг: Отбранителните способности на Европа не конкурират НАТО

Премиерът пристигна в Брюксел за среща на върха

Премиерът добави, че принципът, който той защитава и на който държи, е отбрана и възпиране. По думите му това е и причината страната ни да инвестира значителни средства в сектора.

Борисов специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, изтъквайки огромните възможности на страната ни в индустриално производство по лицензи и в съвместно производство. "Ако така върви икономиката, освен за образование, здравеопазване, инфраструктура, ще заделим допълнителни средства и по тези пера". 

Премиерът отбелязва, че благодарение на повишаването на БВП в страната ни и растящата икономика, България отдели повече средства за армията - не само за заплати и ремонти, но и за закупуването на нови изтребители, и също така беше възстановено Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

Наскоро българският парламент ратифицира и покупката на два миночистача от Холандия.

Борисов и руският посланик не виждат пречки за добронамерения дух на отношенията ни

Борисов и руският посланик не виждат пречки за добронамерения дух на отношенията ни

Както България, така и Русия имали интерес да си сътрудничат

"Ако така върви икономиката и бюджетът е на излишък, ще продължим да модернизираме българската армия, не само ВВС. Трябва да се насочим и към военноморския флот и сухопътните сили", заяви още Борисов и изрази своята благодарност за изключителния професионализъм на българските военни, които са на мисии.

Бойко Борисов отбелязва, че създаването на координационен център във Варна среща подкрепата и на НАТО, той изтъква значението и на диалога с Русия. "Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ "Белене" и за "Балкански поток".

Той добави, че "това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО".

Сигурността ни е гарантирана само в НАТО, заяви Борисов на борда на "Хари Труман"

Сигурността ни е гарантирана само в НАТО, заяви Борисов на борда на "Хари Труман"

Българска и македонска делегация гостуваха на борда на самолетоносача клас "Нимиц"

По време на изявленията, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна приноса на България като член на Алианса. За да са сигурни нашите народи, трябва да инвестираме в отбрана, посочи Столтенберг и добави, че с инвестициите в модерно оборудване и способности НАТО става по-силно, а България по-сигурна.

Генералния секретар на НАТО обърна внимание, че страната ни е сред 9-те членки на Алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. "Повече учения, повече инвестиции в нашата съвместна сигурност - за това работим", добави Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО специално благодари на Борисов и на България за подкрепата по отношение на Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО.

Столтенберг отбеляза още, че светът се променя и способността на Алианса също да се променя е причина и НАТО да е толкова успешен съюз. "Силата на НАТО е, че въпреки различията сме способни да се обединим около нашата отбрана".

Столтенберг: България предложи координационен център на НАТО във Варна

Столтенберг: България предложи координационен център на НАТО във Варна

Борисов: Ние не настояваме, но предлагаме... трябва да играе само възпираща роля