България предлaга разполагането на координационен център на НАТО за Черно море във Варна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък на пресконференция с българския президент Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от ТАСС.

"Обсъдихме това предложение", коментира Столтенберг.

"В момента тези функции се изпълняват от военноморския щаб на НАТО във Великобритания", допълва той.

Столтенберг осъжда агресията на Русия в Черно море и засилва присъствието на НАТО

Столтенберг осъжда агресията на Русия в Черно море и засилва присъствието на НАТО

Румъния, България и Турция са част от НАТО, а регионът има стратегическо значение

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс добави, че тази година страните от НАТО проведоха пет учения в Черно море, по време на които те тренираха "рамо до рамо с украинския и грузинския флот".

Бойко Борисов обясни, че "ние не настояваме, но предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военните флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля."

Той също така добави, че София, подкрепяща укрепването на НАТО в Черно море, се "застъпва за мир и дипломация в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция".

Борисов пред Столтенберг: Отбранителните способности на Европа не конкурират НАТО
Обновена

Борисов пред Столтенберг: Отбранителните способности на Европа не конкурират НАТО

Премиерът пристигна в Брюксел за среща на върха

Столтенберг, цитиран от НАТО, коментира, че "тази година отбелязваме петнадесетата годишнина от присъединяването на България към този Алианс. И ние сме много благодарни за вашата подкрепа за различни мисии и операции на НАТО. Включително в Афганистан, където българските войски помагат на местните сили за борба с международния тероризъм."

"По-близо до дома, вие също ни помагате в нашата мироопазваща мисия в Косово. Помощ за стабилизиране на Западните Балкани, което е важно за всички нас. Вие също давате съществен принос за сигурността на Черно море, предоставяйки кораби на патрулите на НАТО в региона. Така че, ние сме съгласни за важността за присъствието на НАТО в Черноморския регион", допълва генералният секретар на НАТО.

По думите на Столтенберг, "средата за сигурност се промени - и НАТО реагира. Засилихме присъствието си в Черноморския регион на сушата, в морето и във въздуха. С многонационална бойна група в Крайова, въздушна полиция и силно военноморско присъствие".

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

Планират да се разположат ПВО системи и брегови ракетни комплекси у нас

"Увеличаваме и нашата подкрепа за партньорите в региона. С обучение на морските сили и бреговата охрана и повече пристанищни посещения и учения. Постоянните военноморски групи на НАТО тренират редовно с грузински и украински кораби, подобрявайки способността ни да работим заедно с тях в Черноморския регион", обяснява Столтенберг.

Той допълва, че "за да запазим хората си в по-непредсказуем свят, трябва да инвестираме в отбрана. Така че аз наистина приветствам, че България сега се активизира и увеличи разходите си за отбрана до над 2% от БВП през 2019 г. Всъщност е 3,25%, което е значително и което показва, че България сега е сред деветте съюзници, спазващи ръководството за 2%, изразходвайки повече от 2% от БВП за отбрана".

"Вие сте в състояние да инвестирате в основно и модерно оборудване. Съвременните възможности и принос към нашите мисии и операции правят НАТО по-силен. И правят България по-безопасна."

АСБ: Резултатите от срещата Борисов-Тръмп са обещаващи, но се нуждаят от развитие

АСБ: Резултатите от срещата Борисов-Тръмп са обещаващи, но се нуждаят от развитие

Разполагане на ракетни системи…

"Миналата седмица имахме среща на лидерите на НАТО в Лондон. Взехме решения за укрепване и адаптиране на Алианса. Увеличихме готовността на нашите сили", добави генералният секретар на НАТО.

"Ние обявихме космоса като пети оперативна област за НАТО - заедно с сухопътната, въздушната, морската и киберпространството."

"Имахме и стратегическа дискусия за Русия, бъдещето на контрола върху оръжията и възхода на Китай. И тъй като светът се променя, НАТО се променя", коментира той.

Столтенберг заяви, че "способността ни да се променяме е една от основните причини НАТО да е най-успешният Алианс в историята. Адаптиране и промяна, когато светът се променя."

Руските хиперзвукови ракети "Кинжал" удрят София за 11 минути

Руските хиперзвукови ракети "Кинжал" удрят София за 11 минути

Ако бъдат изстреляни от Финския залив