Нивото на избирателната активност на местните избори, проведени в неделя във Франция, беше 27,89%. Това съобщи вътрешното министерство на страната.

Преди седмица, на 20 юни, на първия тур по това време показателят е бил 26,72%, тоест наблюдаваната промяна в активността на електората е изключително незначителна.

Франция избира местна власт, крайнодесните са надяват на победа

Франция избира местна власт, крайнодесните са надяват на победа

Вотът се счита показателен за нагласите преди президентските избори

По този начин се потвърждават резултатите от проучванията на общественото мнение, което показва, че броят на гласувалите в първия и втория тур на тези избори ще бъде много сходен. На местните избори през 2015 г. бяха гласували 50,54%.

Най-лошият показател, както преди седмица, е в източния регион Гранд Ест - 22,32%. Най-голяма активност демонстрираха, както на 20 юни, избирателите на Корсика - 48,61%.

Разочарование за Макрон и льо Пен на изборите във Франция

Разочарование за Макрон и льо Пен на изборите във Франция

Не постигат очакваните резултати

Регионалните съвети, които ще бъдат сформирани в 13 региона въз основа на изборни резултати, се избират за шест години и са снабдени с обширни правомощия в областта на училищното образование, развитието на транспорта, икономическата политика и околната среда.

Независимо от това, първият тур на изборите, който се проведе миналата неделя, бе белязан от рекордно ниска активност на електората. За първи път в съвременната история на Франция две трети от избирателите (66,7%) не участват в гласуването.