"Европа иска увеличение на заплатите" е фокус на започналата във вторник кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), съобщиха от КНСБ, които са участници в международната конференция.

Акцентът е за по-високи заплати в целия континент и най-вече в държавите от Източния блок, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави.

Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите. КНСБ, като най-голямата обществена организация в България и член на ЕКП, също е част от тази кампания.

Корпоративна Европа се възстановява от кризата, но в същото време едва 1% от населението на континента се ползва от увеличената печалба. Заплатите на работниците не са повишавани от години. Това се отразява не само на социалното неравенство, а и на икономиката като цяло, тъй като понижава търсенето, аргументира се ЕКП.

Не е възможно в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС, свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар, заяви при откриването на форума генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) Лука Висентини.

Според него повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите, но тя не е достатъчна, тъй като в държавите от Източния блок, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС.

Единственият начин заплатите да се повишат е колективното договаряне, което напоследък толкова хора се опитват да смачкат, заяви Висентини.

63 на сто от хората по света нямат социална защита. Вече има общо разбиране по света, че неравенствата убиват икономиката, заяви пред форума генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.

Минималната заплата в България (235 евро) е най-ниската в Европа, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. За сравнение в Румъния тя е 321 евро, в Гърция - 586 евро, а в Люксембург - 1999 евро или около 9 пъти по-висока от нашата. При средната заплата съотношението е същото - 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия - разлика от близо 8 пъти.

Димитров припомни, че КНСБ е започнала активна кампания по увеличение на доходите още през есента на 2016 година - "Искам още 100 лв.". Целта на акцията е да насърчи работниците да искат ръст на заплатите си през 2017 година поне с 10 на сто.

Най-голямата организация у нас подкрепя исканията на европейските синдикати за увеличението на заплатите, особено в Източна Европа, където те са в пъти по-ниски от тези в Стария континент.

Това ще помогне за преодоляването на т.нар. социален дъмпинг, който позволява на компаниите да дават различно възнаграждение на работниците си в Източна Европа за сметка на увеличената печалба, смятат от КНСБ.

Събитието започна в Брюксел. От българска страна участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров и бившият социален министър Зорница Русинова.