Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е бил информиран след преговорите между САЩ и Русия, проведени по-рано тази седмица в Анкара, че никоя от страните няма да използва ядрени оръжия, съобщава "Ройтерс".

На връщане от срещата на Г-20 в Бали той посочи, че Вашингтон и Москва трябва да се срещат често, за да може да бъде предотвратена нова световна война.

Отношенията между САЩ и Русия се сринаха до най-лошото си ниво от десетилетия, след като Москва започна инвазията си в Украйна през февруари. Заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрени оръжия във войната в Украйна засилиха опасенията за ескалация на конфликта.

Блинкън: Използването на ядрени оръжия от Путин би имало катастрофални последици за него

Блинкън: Използването на ядрени оръжия от Путин би имало катастрофални последици за него

Форум на Г-7 в Германия

Ердоган отбеляза и че очаква проблемите около покупката на Турция на американски изтребители F-16 да бъдат разрешени скоро след срещата с американския си колега Джо Байдън в кулоарите на Г-20.

Турският лидер заяви, че Байдън му е казал, че въпросът е "в негови ръце".

Г-7 вече предупреди, че Москва ще се изправи пред "тежки последствия", ако използва каквито и да е химически, биологични или ядрени оръжия във войната си с Украйна.

Русия твърдеше миналия месец, че украинските сили планират да взривят "мръсна бомба" в Украйна и обвиняват за това Москва, за да насочат световното обществено мнение срещу нея. Мръсната бомба е конвенционално взривно устройство, покрито с радиоактивни материали.

Проверката на МААЕ обаче не откри признаци на "недекларирани ядрени дейности" в три обекта, които инспектира в Украйна по искане на Киев след обвиненията на Русия.

На своя ред президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че светът може да се изправи пред "Армагедон", ако руският му колега Владимир Путин използва тактическо ядрено оръжие в Украйна.

Русия: С разполагането на нови оръжия в Европа САЩ "свалят ядрения праг"

Русия: С разполагането на нови оръжия в Европа САЩ "свалят ядрения праг"

Москва ще вземе това предвид при военното си планиране