Белоруската авторка Светлана Алексиевич, която е носител на Нобелова награда, обяви, че е отказала да отговаря на въпроси на разследващите, след като е била привикана като свидетел по криминално разследване на опозицията, съобщава "Франс прес".

Противниците на президента Александър Лукашенко сформираха Координационен съвет за осъществяването на мирен преход на властта, след като отхвърлиха претенцията му, че е спечелил шести пореден мандат на президентските избори на 9 август.

Столтенберг: Режимът в Беларус да не се оправдава с НАТО за насилие над протестиращи

Столтенберг: Режимът в Беларус да не се оправдава с НАТО за насилие над протестиращи

Тихановская заяви, че не е поискала помощ от ЕС, "сами, ние трябва да разрешим вътрешни проблеми"

Лукашенко изпрати службите за сигурност насилствено да смажат масовите протести срещу неговото преизбиране и започна криминално разследване на съвета, обвинявайки членовете му в опит да свалят правителството му.

Алексиевич беше определена за член на президиума на съвета, но не присъства на неговите заседания.

"Аз съм напълно спокойна. Не се чувствам виновна. Всичко, което правим, е законно и необходимо", заяви Алексиевич за АФП, след като пристигна в централата на Следствения комитет в Минск с други членове на президиума.

Тя напусна малко след това, като заяви, че е отказала да отговаря на въпроси и че единствената цел на съвета е "да обедини обществото".

Тихановская пред ЕП: Изборите са фалшифицирани, в Беларус се провежда мирна, демократична революция

Тихановская пред ЕП: Изборите са фалшифицирани, в Беларус се провежда мирна, демократична революция

"Ние вече не сме опозицията, ние сме мнозинството"

Алексиевич, която спечели Нобеловата награда за литература през 2015 г., е отявлен критик на Лукашенко и подкрепи водещата опозиционна фигура Светлана Тихановская, която избяга в съседна Литва, като претендира за победа в изборите.

Друг член на съвета, бившият дипломат и културен министър Павел Латушко, беше разпитван от следователите в продължение на няколко часа вчера и подписа споразумение, което му забранява да обсъжда разпита.

Други двама членове на президиума бяха задържани по-рано тази седмица и осъдени на 10 дни в полицейския арест за организиране на неразрешени митинги.

Европейският съюз отхвърли резултатите от изборите и заяви, че ще наложи санкции на между 15 и 20 души, които смята, че са отговорни за изборните фалшификации и репресиите срещу мирни протестиращи.

САЩ пред Тихановская: Няма данни за руска военна намеса в Беларус
Обновена

САЩ пред Тихановская: Няма данни за руска военна намеса в Беларус

Вашингтон призовава Минск да освободи всички политически затворници