Руският президент Владимир Путин коментира от Париж, че има смисъл за един силен икономически блок като Европейския съюз да иска да се защитава и военно, съобщава "Ройтерс".

Коментарът му е във връзка с възмущението на Тръмп от петък, че обяснението на Макрон за европейска армия е "много обидно".

"Европа е мощна икономическа единица, мощен икономически съюз и съвсем естествено е тя да иска да бъде независима, самостоятелна и суверенна по въпросите на отбраната и сигурността", обясни Путин.

Тръмп обвини Макрон, че иска да гради армия срещу САЩ

Тръмп обвини Макрон, че иска да гради армия срещу САЩ

Гневен заради идеята за европейска армия…

Обсъждайки нарастващата опасност от кибератаки, външна намеса в избирателните процеси и решението на САЩ да се оттеглят от договора за ядрени ракети, Макрон заяви, че Европа трябва да се защитава от Китай, Русия и дори Съединените щати.

По-късно в същото интервю, Макрон обясни за необходимостта от европейска армия, като каза: "Изправени сме пред Русия, която е на нашите граници и която показа, че тя може да застрашава ... ние трябва да имаме Европа, която да се защити по-добре и сама, без да зависи единствено от Съединените щати."

След като се срещнаха, Тръмп и Макрон се опитаха да изгладят различията, заявявайки, че са съгласни Европа да похарчи повече за отбраната. От кабинета на Макрон обясниха, че неразбирателството с Тръмп е основано на недоразумение.

Макрон обяснява на Тръмп, че европейската отбрана трябва да се подобри

Макрон обяснява на Тръмп, че европейската отбрана трябва да се подобри

Тръмп отговоря, че ще помогне на Европа в отбраната при справедливи условия

Путин коментира и че Москва иска да възстанови напълно диалога със Съединените щати за договор за ядрени ракети от времето на Студената война.

Путин обяснява, че може да се срещне с Тръмп в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Аржентина.