Министерството на външните работи на Норвегия заяви в четвъртък, че е обявило 15 служители на руското посолство в Осло за "нежелани", добавяйки, че те са служители на разузнаването, работещи под прикритието на дипломатически позиции.

"Решението на правителството е в отговор на променената ситуация със сигурността в Европа, която доведе до повишена разузнавателна заплаха от Русия", се казва в изявление на външното министерство.

Руското посолство в Осло не беше открито за коментар, след запитване на Ройтерс.

В момента в рсуската дипломатическа мисия в Осло са акредитирани около 40 руски дипломати, така че експулсираните възлизат на повече от една трета от техния брой.

Норвегия също изгони трима руски дипломати  през април 2022 г.

Припомняме, че на 13 февруари министърът на отбраната на Норвегия Бьорн Арилд Грам заяви, че Русия е основната заплаха за сигурността на цяла Европа и ще остане такава за дълго време.

"Русия днес представлява най-голямата заплаха за норвежката и европейската сигурност и конфронтацията със Запада ще бъде дълготрайна", каза тогава Бьорн Арилд Грам.

Грам направи своето изявление, след като правителството получи годишните оценки на заплахите от трите служби за сигурност на Норвегия: вътрешното и външното разузнаване и Норвежкия орган за национална сигурност или NSM.

NYT: САЩ са проникнали дълбоко в руското разузнаване и служби за сигурност

NYT: САЩ са проникнали дълбоко в руското разузнаване и служби за сигурност

Пентагонът активно помага на Украйна