Русия е основната заплаха за сигурността на цяла Европа и ще остане такава за дълго време, заявиха служители на норвежкото разузнаване в понеделник, предупреждавайки, че неотдавнашните изгаряния на Корана в скандинавските държави биха могли да доведат до терористични атаки в страната, предава Associted Press.

"Русия днес представлява най-голямата заплаха за норвежката и европейската сигурност и конфронтацията със Запада ще бъде дълготрайна", каза министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам.

Грам направи своето изявление, след като правителството получи годишните оценки на заплахите от трите служби за сигурност на Норвегия: вътрешното и външното разузнаване и Норвежкия орган за национална сигурност или NSM.

"Изгарянето на Корана може да се разглежда като обидно или провокативно и ние очакваме, че подобни събития ще се случат и през 2023 г. в Норвегия", каза Беате Гангос, ръководител на вътрешната служба за сигурност, известна с акронима си PST. "Когато такива събития се случат в Норвегия, вероятността от радикализация и в крайна сметка терористично планиране срещу Норвегия се увеличава."

Въпреки предупреждението нивото на терористична заплаха в Норвегия остана непроменено на "умерено".

Заместник-ръководителят на норвежкото външно разузнаване Ларс Нордрум заяви, че петролните и газовите инсталации на Норвегия могат да бъдат обект на руски саботаж. Ръководителят на NSM Софи Нистрьом предупреди, че "цяла Европа ще пострада", ако норвежки газови и петролни инсталации бъдат ударени.

"Сега Норвегия е най-важният доставчик на енергия за Европа, след като Русия прекрати износа си на газ за Запада", каза Нордрум. Но PST оцени, че е малко вероятно Русия да извърши саботажна операция на норвежка земя тази година.

Оскверняването на книга, смятана за свещена от религиозна общност, е защитено в скандинавските страни от свободата на словото.

На 2 февруари полицията в Осло, норвежката столица, забрани на група да организира протест пред турското посолство, който би включвал подпалване на копие от Корана на основание, че сигурността не може да бъде осигурена "по задоволителен начин " на събитието.

Норвегия наблюдава руската военна дейност в Арктика

Норвегия наблюдава руската военна дейност в Арктика

Увеличава отбранителното си присъствие и координира дейностите със съюзниците