Норвежкият външен министър Аникен Хуитфелд заяви във вторник, че Осло трябва да комуникира с Русия и да следи военната ситуация в Арктика на фона на украинската криза.

Говорейки на конференцията Arctic Frontiers 2023 в Тромсьо, министърът обеща, че Норвегия ще "продължи да предоставя значителна военна, икономическа и хуманитарна подкрепа на Украйна", отбелязвайки, че двустранното сътрудничество на нейната страна с Русия "е сведено до минимум".

Путин похвали руската мощ  в Арктика

Путин похвали руската мощ в Арктика

Москва пусна на вода два ядрени ледоразбивача

Хуитфелд подчерта, че "не можем да променим нашата география. Русия е съсед на Норвегия", като каза, че Осло и Москва трябва да поддържат достатъчно контакти, "за да сведат до минимум риска от недоразумения и неволна ескалация в Арктика".

Тя потвърди, че Норвегия следи отблизо "военната дейност", като увеличава отбранителното си присъствие и координира дейностите със съюзниците.

Според министъра ситуацията в Арктическия регион е стабилна, но "нещата могат да се променят бързо" поради украинско-руския конфликт, така че Норвегия следи отблизо "военната дейност" в региона и увеличава отбранителното си присъствие, докато "координира нашите действия със съюзници".

Норвегия ще поеме председателството на Арктическия съвет през май.

Арктическият съвет, който в момента се председателства от Русия, не е активен от 3 март 2022 г., когато Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция и Съединените щати временно преустановиха участието си във всички заседания на съвета и спомагателните органи.

"Нашата амбиция като председател е да възобновим работата на Арктическия съвет - и това означава да се ангажираме с всички негови държави-членки... Трябва да сме сигурни, че Арктика няма да се превърне в единствения регион в света без ефективно многостранно сътрудничество ", каза Хуитфелд.

Миналата седмица северната страна обеща да достави на Киев танкове Leopard.

И Норвегия изпраща танкове Леопард в Украйна

И Норвегия изпраща танкове Леопард в Украйна

Част от пакет, който страните, които притежават гореспоменатите танкове, ще изпратят заедно