Втори референдум за независимост на Шотландия понастоящем изглежда неизбежен, а високопоставени служители в Лондон сега са заключили, че е въпрос на време кога ще се проведе подобно гласуване. Това пише британският в. "Файненшъл таймс".

"Това изглежда неизбежно, не смятам, че сме в каквато и да е позиция, за да попречим това да се случи", цитира изданието неидентифициран правителствен служител, който бил запознат с дискусиите.

Втори референдум за независимост на Шотландия през есента на 2018 г.

Втори референдум за независимост на Шотландия през есента на 2018 г.

Обяви първият министър Никола Стърджън

Друг неидентифициран високопоставен правителствен служител, който бил запознат с настоящите размисли по темата в кабинета на британския премиер Тереза Мей изтъкнал: "Дебатът ще бъде само за датата, (на която ще се проведе референдумът)."

"Файненшъл таймс" отбелязва, че правителството в Лондон ще се бори да отложи референдума за периода след излизането на Великобритания от Европейския съюз

Резултатите от референдума на 23 юни миналата година поставиха под въпрос бъдещето на Обединеното кралство, тъй като Англия и Уелс гласуваха за излизането от ЕС, ала Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.