Германски политик е напуснал крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", за да създаде нова партия с лого, което използва символ, възприет като таен знак от австрийските нацисти през 1930-те години, пише британският в. "Гардиън".

Андре Погенбург е подал оставка от поста си като регионален лидер на "Алтернатива за Германия" в източната провинция Саксония-Анхалт, след като нарече турците "яздачи на камили", а имигрантите с двойно гражданство "бездомни тълпи, които вече не искаме". Той обяви оставката си от партията в имейл, изпратен на партийното ръководство по-рано тази седмица.

В имейла той критикува "Алтернатива за Германия" за това, че се тревожи твърде много от възможността да бъде подслушвана и следена от германските специални служби. Отделно той заяви за в. "Велт", че се противопоставя на "преместването вляво" на партията, която прекара последните месеци, освобождавайки се от екстремистки елементи в опит да изглежда по-умерена.

"За съжаление, събитията в "Алтернатива за Германия" през последните седмици и месеци показаха, че това вече не e моят политически дом", пише Погенбург в писмото.

Новата му партия, наречена "Пробуждане на германските патриоти", ще използва метличина. Малкото синьо цвете е било използвано като таен символ от тогава забранените националсоциалисти през 1930-те години в Австрия преди аншлуса от 1938 г. да доведе нацистите на власт в страната.

Погенбург, който многократно е бил критикуван за използвания от него речник от нацистката епоха, ще привлече най-малко двама съюзници от "Алтернатива за Германия" - Егберт Емер и Бенямин Пжибила, в своята млада партия. Смята се, че партията планира да дебютира на регионалните избори в източните провинции Саксония, Тюрингия и Бранденбург тази есен.

Погенбург каза пред "Велт", че не иска партията му да се конкурира с "Алтернатива за Германия".

Това развитие ще засенчи годишната конференция на "Алтернатива за Германия" в град Риза в Саксония, която беше открита днес. Делегатите ще финализират програмата на партията за предстоящите избори за Европейски парламент и се очаква да отхвърлят предложение за подкрепа за "Dexit" - излизане на Германия от Европейския съюз.