Председателят на подкомисията по правата на човека в Европейския парламент (ЕП) Мария Арена обяви в сряда решението си да се оттегли окончателно от поста, чието ръководство преустанови през декември след белгийското разследване за корупция в ЕП.

"Белгийските власти не са поискали да ми бъде отнет депутатският имунитет. Не е имало обиски в офиса или дома ми и по никакъв начин не съм попадал под подозрение на правосъдието", цитират белгийските медии думите на белгийския депутат социалист.

ЕП отстрани от длъжност обвинената в корупция Ева Кайли

ЕП отстрани от длъжност обвинената в корупция Ева Кайли

Тя отхвърли обвиненията

Но поради факта, че в хода на разследването за корупция в полза на Катар и Мароко името на Arena е споменавано многократно в пресата, по-специално във връзка с контакти с един от заподозрените по случая, ръководителят на комисията на ЕП реши да подаде оставка.

Освен това ЕП смята, че на фона на корупционния скандал могат да бъдат направени опити за дискредитиране на работата на тази толкова важна подкомисия.

В Белгия продължава разследването по подозрения за корупция в Европейския парламент на депутати и служители, свързани с катарски интереси, а според съобщения в медиите - и с Мароко. Сред тях е и лишената от права бивша гръцка заместник-председателка на ЕП Ева Кайли, която в момента е в ареста.