Русия не води преговори за възобновяване на проекта “Южен поток“, заяви пред БНР руският енергиен министър Александър Новак.

„Вие знаете, че този проект е спрян, и то не по инициатива на руската страна. Не се водят никакви преговори или действия по този въпрос.” – коментира Новак..
Той обаче допълни, че руската страна поддържа контакт с българското енергийно министерство.

„С България и с вашия министър на енергетиката постоянно сме в контакт и сме в различни форми на комуникация. Така че между нашите две министерства има изградено международно сътрудничество.” – поясни Новак.

Той заяви, че Москва не планира да намали експорта на нефт от Руската федерация през тази година.

Според него, в момента сме свидетели на дълъг период на ниски цени на петрола на световните пазари, както и на възстановяването на пазара.

"Да правите прогнози в този момент не е много добре. Но мога едно да кажа едно - че има два основни фактора в тази област и те са свързани с търсенето и предлагането. Тези два фактора играеха значение за спада на цените до нива от 40 до 50 долара. Що се отнася до спада до равнища от 30 долара, виждаме финансов характер на тези цени. В цял свят в този сектор виждаме съкращаване на инвестициите.Свидетели сме на инерционен процес, свързан с инвестициите, въпреки че през миналата години видяхме нарастване на добива на петрол в цял свят. Виждаме, че с по ниски темпове от планираното се намалява търсенето спрямо предлагането на „черното злато“ на световните пазари.
Това е най продължителният период на спад на цените на петрола, спрямо 70-те и 80 –те години и въобще през периода на последните 45 години. Периодът на възстановяване на пазара може и да бъде по-продължителен. Имаше преценки преди година, че това ще стане в началото на 2016-та, но сега се появяват оценки, че това може да се отложи за 2017 година.При всички случаи трябва да се почака и да се види в каква степен това носи конюнктурен характер.” – коментира Новак.

Той прогнозира, че руските петролодобивни компании, ще преминат през този период с оглед на тяхното състояние, но няма да се стигне до закриване на част от тях заради ситуацията на световните пазари и падащите цени.

Руският енергиен министър допълни, че с влизането на Иран на световния петролен пазар, в началото няма да се промени нищо.
„От първия ден нищо няма да се промени. За да се случи това, иранските ни партньори трябва да направят промени във вътрешното си законодателство по отношение на привличането на чуждестранни инвестиции .От друга страна, руските компании предстои да видят какви ще бъдат условията за инвестиции, предложени от иранските власти. Затова мисля, че това ще отнеме определен период и то доста време - защото има съгласуване от едната и другата страна. Краткосрочният ефект след вдигането на санкциите спрямо Иран може да има значение за петрола, които е в танкерите, които бе натрупван по време на целия период на санкциите и това може да доведе до появата на допълнително количество на нефт на световните пазари.” – поясни Новак.