Срещу сладкаря от Колорадо, който спечели частична победа във Върховния съд на САЩ през 2018 г. за отказа да направи сватбена торта за еднополова двойка, е било заведено ново съдебно дело, като този път става въпрос за торта за рождения ден на транссексуална жена, съобщава "Асошиейтед прес".

Отъм Скардина се е опитала да поръча тортата за рождения си ден на същия ден през 2017 г., когато апелативен съд обяви, че ще разгледа жалбата на сладкаря Джак Филипс по делото за сватбената торта. Скардина, адвокат, е поискала торта, която е била синя отвън и розова отвътре в чест на нейната полова трансформация.

Нейното дело е последното от поредица дела в САЩ, които противопоставят правата на ЛГБТИ хората срещу религиозни възражения на търговци, въпрос, който остава нерешен от Върховния съд на страната.

Вчера, по време на виртуално съдебно заседание, ръководено от щатски съдия в Денвър, Скардина е заявила, че Филипс е твърдял, че като християнин се противопоставя на правенето на сватбената торта на гей двойката, тъй като включва религиозна церемония, но ще продава всякакъв друг вид продукт.

Тя каза, че се е обадила в сладкарницата на Филипс, за да направи поръчката, след като е чула за съобщението на съда, защото искала да разбере дали той наистина го има предвид.

Когато адвокатът ѝ Пола Грайзен попитала дали разговорът е "уговорка", тя каза, че не е.

"Това беше по-скоро да се посочи нечий блъф", изтъкна тя.

В началната си пледоария адвокатът, представляващ Филипс, Шон Гейтс, е подчертал, че отказът му да направи тортата на Скардина е свързан с нейното послание, а не дискриминира Скардина, повтаряйки твърденията, направени в правната битка на Филипс за отказа му да направи сватбена торта за Чарли Крейг и Дейв Мълинс през 2012 г. След като Филипс привлича вниманието на медиите оттогава, той не може да създаде торта с послание, с което той не е съгласен, каза Гейтс.

"Посланието би било, че той се съгласява, че промяната на пола е нещо, което трябва да се отпразнува", настоя Гейтс, който отбеляза по-късно, че Филипс е възразявал да прави торти с други послания, срещу които се е противопоставял, включително артикули, свързани с Хелоуин.

Преди да заведе делото си, Скардина е подала жалба срещу Филипс пред щата Колорадо, а Комисията за граждански права там е установила вероятна причина, поради която Филипс я е дискриминирал. След това Филипс е завел федерално дело срещу Колорадо, обвинявайки щата, че води "кръстоносен поход, за да го смаже", като прокарва жалбата.

През март 2019 г. адвокатите на щата и Филипс са се договорили да прекратят и двете дела по силата на споразумение, което все пак позволява на Скардина да води дело сама. По това време главният прокурор на Колорадо Фил Уайзър заяви, че и двете страни са се съгласили, че не е в интерес на никого да продължи напред с делата.

Върховният съд на САЩ постанови през 2018 г., че Комисията за граждански права в Колорадо е показала антирелигиозни пристрастия, когато е санкционирала Филипс за отказа да направи сватбена торта за еднополовата двойка Крейг и Мълинс. Съдиите обаче не се произнесоха по по-големия въпрос дали бизнесът може да се позовава на религиозни възражения, за да отказва услуга на гейове или лесбийки.

В момента съдът разглежда свързан въпрос по дело за това дали католическа агенция за социални услуги може да откаже да работи с еднополови двойки като приемни родители във Филаделфия.