САЩ няма да могат да предотвратят завършването на проекта "Северен поток 2", тъй като обсъжданите в Белия дом нови санкции силно ще усложнят отношенията между САЩ и Германия. Това мнение се изразява в редакционна статия на германския вестник "Ханделсблат".

Както пише изданието, след два месеца на власт новата администрация на САЩ се е оказала в задънена улица: въвеждането на нови санкции срещу участниците в проекта има малки шансове за успех. Вашингтон обмисля възможността да наложи ограничения не само на руските кораби, но и срещу оператора на проекта - компанията Nord Stream 2 AG. Подобна стъпка би влошила значително разногласията между страните по въпроса за "Северен поток 2", но няма да има голям ефект дори по мнението на американците, се казва в статията.

Германия отхвърли санкциите на САЩ за "Северен поток 2"

Германия отхвърли санкциите на САЩ за "Северен поток 2"

И щяла да продължи да го прави

Изданието отбелязва, че до момента стъпките на американската администрация "само забавиха строителството на газопровода, но не го спряха". Налагането на санкции срещу Nord Stream 2 AG, както подчертава вестникът, е изключително опасно. Причината се криела в състава на комитета на акционерите на компанията оператор, който се оглавява от бившия германски канцлер и председател на съвета на директорите на "Роснефт" Герхард Шрьодер. В крайна сметка налагането на ограничения срещу бившия канцлер на Германия, както добавя "Ханделсблат", "е немислимо в рамките на трансатлантическото партньорство".

Зелените в Германия се заканиха да спрат "Северен поток 2" след изборите

Зелените в Германия се заканиха да спрат "Северен поток 2" след изборите

Русия се превръща в "авторитарна държава"

Нещо повече, въвеждането на нови санкции може също така да засили дейността на специален екологичен фонд, създаден от регионалните власти на провинция Мекленбург-Предна Померания, благодарение на който, наред с други неща, той трябва да защитава интересите на участниците в проекта "Северен поток 2". В този случай не е изключена възможността самият фонд да попадне под американски ограничения, което по същество означава налагане на санкции срещу властите на германската провинция. Освен това подобна ситуация може да доведе до сериозен политически скандал, "който ще попречи на усилията на американския президент Джо Байдън да съживи трансатлантическото партньорство", заключава вестникът.

Вчера Държавният департамент на САЩ предупреди участниците в проекта "Северен поток 2" да не продължават работата по неговото строителство, заплашвайки ги със санкции. Както "Блумбърг" съобщи същия ден, позовавайки се на източници, нови ограничения от страна на администрацията на САЩ може да засегнат компанията Nord Stream 2 AG.

Незабавно спрете работа по "Северен поток 2" или санкции, предупреди САЩ компаниите

Незабавно спрете работа по "Северен поток 2" или санкции, предупреди САЩ компаниите

"Северен поток 2" е лошо споразумение за Германия, Украйна и за нашите съюзници