Пореден "Партигейт" скандал разтресе британското правителство. Това съобщиха "Гардиън" и Daily Telegraph, като цитират източници.

Този път става въпрос за тържества, организирани в навечерието на погребението на принц Филип, съпруга на британската кралица Елизабет II. Той почина през април миналата година на 99-годишна възраст.

Тогава Джонсън обяви, че няма да присъства на погребението идната събота заради въведените ограничения за публични събирания, целящи да ограничат разпространението на коронавируса.

На различни места на "Даунинг стрийт" са били организирани партита с алкохол и музика, на които са присъствали поне 30 души.

Това се е случило, въпреки наложените на британците строги ограничения и траурното събитие.

Лейбъристите вече изразиха възмущение от разкритията. Сред консерваторите обаче също се засилват настроенията срещу Джонсън.

Великобритания си взе последно сбогом с принц Филип

Великобритания си взе последно сбогом с принц Филип

Погребението бе в замъка "Уиндзор"

Припомняме, че вчера стана ясно, че британската полиция засега няма да разследва премиера след разкритията, че е присъствал на градинско парти по време на първия локдаун във Великобритания. Тя ще предприеме такива действия единствено, ако вътрешно правителствено разследване открие доказателства за потенциални престъпления.

Високопоставен правителствен служител провежда разследване на това и няколко други неразрешени събирания, за които стана ясно медиите, за да установят фактите.

С различна степен на ентусиазъм министрите от британското правителство изразиха подкрепата си за премиера и отхвърлиха призивите той да подаде оставка.

Много други представители на Консервативната партия обаче запазиха мълчание, изчаквайки да видят дали кризата, заплашваща премиерския пост на Джонсън, ще отшуми или ще се засили.

Британската полиция засега няма да разследва Джонсън за партитата

Британската полиция засега няма да разследва Джонсън за партитата

Изчаква се първо вътрешното разследване

В сряда министър-председателят се извини пред парламента за това, че през май 2020 г. е присъствал на парти в градината на резиденцията си на "Даунинг стрийт". Около 100 служители били поканени от висш премиерски съветник на събитието. По това време на британците беше забранено със закон да се срещат с повече от един човек извън домакинствата си като част от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Милиони хора бяха откъснати от семейството и приятелите си и дори им беше забранено да посещават умиращи роднини в болниците.

Борис Джонсън заяви, че разбира "гнева" на обществеността, но не призна, че е извършил нарушение. По думите му той смятал събирането за работно събитие, за да благодари на служителите за усилията им по време на пандемията.

Политици от опозицията обаче твърдят, че Борис Джонсън трябва да подаде оставка заради участието си в партито и заради предишните си отричания, че е имало нарушение на правилата.

"Партигейт": Британските министри подкрепят Борис Джонсън...засега

"Партигейт": Британските министри подкрепят Борис Джонсън...засега

Опозицията настоява премиерът да подаде оставка

Много консерватори се опасяват, че скандалът "партигейт" може да се превърне в повратна точка за лидера, който след идването си на власт бе подложен и на редица други критики и обвинения, свързани с разходите му и с моралните му преценки.