С различна степен на ентусиазъм министрите от британското правителство изразиха в четвъртък подкрепата си за премиера Борис Джонсън и отхвърлиха призивите той да подаде оставка заради градинско парти, на което е бил по време на първия локдаун във Великобритания. Това предаде Асошиейтед Прес.

Много други представители на Консервативната партия обаче запазиха мълчание, изчаквайки да видят дали кризата, заплашваща премиерския пост на Джонсън, ще отшуми или ще се засили.

В сряда министър-председателят се извини пред парламента за това, че през май 2020 г. е присъствал на парти в градината на резиденцията си на "Даунинг стрийт". Около 100 служители били поканени от висш премиерски съветник на събитието. По това време на британците беше забранено със закон да се срещат с повече от един човек извън домакинствата си като част от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Милиони хора бяха откъснати от семейството и приятелите си и дори им беше забранено да посещават умиращи роднини в болниците.

Борис Джонсън заяви, че разбира "гнева" на обществеността, но не призна, че е извършил нарушение. По думите му той смятал събирането за работно събитие, за да благодари на служителите за усилията им по време на пандемията.

Насред призиви за оставката му Джонсън се извини за локдаун партито

Насред призиви за оставката му Джонсън се извини за локдаун партито

Оцеляването му на поста виси на косъм, смятат от партията му

Министърът на Северна Ирландия Брандън Люис коментира, че извинението на Джонсън е "много, много искрено", но добави, че министър-председателят не вярва, че е направил нещо нередно. Министърът на външните работи Лиз Тръс, която често е сочена за възможен наследник на Джонсън, написа в Twitter: "Заставам 100% зад министър-председателя, докато той води страната ни напред." Финансовият министър Риши Сунак, друг потенциален съперник за висшия пост, беше по-сдържан. Той публикува в Twitter следното: "Премиерът е прав да се извини и подкрепям молбата му за търпение, докато разследването по случая приключи".

Политици от опозицията обаче твърдят, че Борис Джонсън трябва да подаде оставка заради участието си в партито и заради предишните си отричания, че е имало нарушение на правилата.

Много консерватори се опасяват, че скандалът "партигейт" може да се превърне в повратна точка за лидера, който след идването си на власт бе подложен и на редица други критики и обвинения, свързани с разходите му и с моралните му преценки.

 Джонсън няма да остане на поста си до края на 2022 г., според проучване

Джонсън няма да остане на поста си до края на 2022 г., според проучване

Редица скандали разтърсиха управлението му в последно време