Тази сутрин избухнаха нови сблъсъци между палестински вярващи и израелски полицаи на Храмовия хълм в Източен Йерусалим, съобщават "Франс прес" и израелски медии.

Стотици палестинци замерят с различни предмети израелските полицаи, които отвръщат със зашеметяващи гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ в опит да разпръснат тълпата.

По последни данни при сблъсъците са пострадали 180 палестинци, включително служители на Червения полумесец.

Журналист на АФП е видял много ранени. В други части на Йерусалим полицията също е използвала зашеметяващи гранати, чуват се и сирени на линейки.

Над 130 ранени при сблъсъците в Йерусалим

Над 130 ранени при сблъсъците в Йерусалим

Тържества за Рамазан прераснаха в нови бунтове

Възобновяването на сблъсъците съвпада с чествания днес в Израел Ден на Йерусалим, с който се отбелязва завладяването на Източен Йерусалим през 1967 г.

В петък вечерта над 200 души бяха ранени в сблъсъци между палестинци и полицаи на Храмовия хълм, където се бяха събрали десетки хиляди палестински вярващи за последната петъчна молитва преди края рамазана.

В събота и неделя положението на Храмовия хълм беше спокойно, но имаше стълкновения между палестинци и израелски полицаи в други квартали на Източен Йерусалим. Според Палестинския Червен полумесец над сто души са ранени в съботните сблъсъци.

Съветът за сигурност обсъжда сблъсъците в Йерусалим

Съветът за сигурност обсъжда сблъсъците в Йерусалим

Над 130 души загинаха при насилието между демонстранти и полиция

Квартетът за Близкия изток (ООН, ЕС, САЩ и Русия) призова израелските сили на реда да проявят сдържаност.

Храмовият хълм е смятан за свято място както от мюсюлманите, така и от евреите. На Храмовия хълм се намира джамията "Ал-Акса" - третото най-свято място в исляма - и е почитан от евреите като най-святото им място, където са се намирали и двата библейски храма.

През последните дни на евреите беше забранено да влизат на мястото на фона на напрежението, което съвпада с края рамазана.

Турция обвини Израел в "терор" заради сблъсъците с палестинците край "Ал-Акса"

Турция обвини Израел в "терор" заради сблъсъците с палестинците край "Ал-Акса"

При сблъсъците бяха ранени 205 палестинци и 17 полицаи