Десетки хиляди се евакуират от Ливан

Ракети удариха израелския град Сафед, като нанесоха щети, но няма жертви, съобщи вестник Хаарец.
Нови ракети бяха изстреляни и по град Хайфа в северен Израел, но също няма съобщения за жертви.

Най-малко 23 души, в това число цивилни и деца, загинаха при продължаващите израелски удари в южен Ливан.

9 цивилни от едно семейство бяха убити, а 4 пострадаха при въздушно нападение в южното селище Айтарун, което разруши къща, предаде Ройтерс.
Други четирима загинаха при други удари в южната част на страната.

Междувременно 10 ливански войници бяха убити тази сутрин, а 30 са ранени, след като израелски самолети изстреляли ракети по военна база близо до Бейрут, съобщиха ливански източници, цитирани от Ройтерс.

По последни данни от началото на конфликта са загинали общо 226 ливанци и 24 израелци, от които 12 цивилни граждани, предаде АП. 

Междувременно израелският министър по вътрешна сигурност Ави Дихтер заяви, че може да се наложи Израел да обмисли възможността за преговори по освобождаването на ливански затворници.
Смятам, че накрая войниците /отвлечени от Хизбула/  ще се върнат у дома и ако един от начините за това трябва да бъде чрез преговори за ливански затворници, мисля, че ще дойде денят, когато ние трябва да обмислим и това, заяви министърът.

Междувременно зам.-главнокомандващият израелските военни сили заяви, че не може да бъде изключена възможността за мащабна офанзива по суша в Ливан като част от усилията да се гарантира освобождаването на пленените израелски войници и спирането на ракетните нападения срещу Израел.
По думите му на този етап военното командване не смята, че трябва да се изпратят големи сухопътни части на ливанска територия, но при необходимост армията ще предприеме този ход.

Самолети на Обединените арабски емирства се подготвят да доставят нови линейки на ЛиванДнес израелски самолети отново атакуваха обекти на Хизбула в южен Бейрут, както и други два ливански града, съобщиха световните агенции.

Четири мощни експлозии разтърсиха Бейрут, а над южните предградия се издига черен дим, уточнява АП.
Израелски представители съобщиха, че при една от атаките в Ливан е била унищожена поне една иранска ракета с широк обхват, способна да достигне Тел Авив.

В същото време редица страни предприеха евакуация на своите граждани от Ливан.

Пътнически кораб, придружен от американски военен самолет, очаква новите си пътници -част от 25-те хиляди американски граждани в страната. Освен това армията ще продължи да използва военни хеликоптери за евакуиране, 64 американци вече са транспортирани до Кипър, съобщи СиЕнЕн.

Вчера стотици европейци и американци бяха евакуирани с кораби до Кипър, а някои страни изтеглят своите граждани през границата със Сирия. Стотици граждани на Испания, Русия, Полша, Китай и Астралия са транспортирани с автобуси и самолети извън Ливан.