Австрийският канцлер Александер Шаленберг обяви, че подава оставка, по-малко от два месеца след като встъпи в длъжност и часове след като неговият предшественик Себастиан Курц обяви напускането си от политиката, предаде ДПА.

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц напуска политиката

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц напуска политиката

След като срещу него започна разследване за корупция

Оставката на консервативния политик Шаленберг предвещава още сътресения по върховете на австрийската политика, и по-специално за консервативната Австрийска народна партия.

Курц, който е заподозрян в корупция, обяви по-рано днес, че се оттегля като председател на партията и ръководител на парламентарна група на Народната партия.

Народната партия понастоящем е в крехка управляваща коалиция със Зелените.

"Твърдо вярвам, че и двата поста - и този на ръководител на правителството и този на лидер на австрийска партия с най-много гласове - ще трябва да бъдат заети скоро от един и същи човек", се казва в изявление на Шаленберг.

Той допълва, че поради това предоставя на разположение поста си на канцлер веднага след като партията реши кой да я оглави.

Новият канцлер на Австрия положи клетва

Новият канцлер на Австрия положи клетва

Това се случи на официална церемония пред президента в двореца Хофбург във Виена

Шаленберг е масово възприеман като случаен канцлер без собствена властова база и беше преследван от твърдения, че е малко повече от марионетка на Курц, която държи мястото топло, докато политическият му господар се опитва да изчисти собственото си име.

Няколко австрийски медии съобщиха, че вътрешният министър Карл Нехамер, налагащ твърдата линия на Курц по отношение на имиграцията, най-вероятно ще стане партиен лидер и канцлер, когато ръководството на Народната партия се срещне утре, за да избере наследник на Курц.