Новият италиански премиер Джузепе Конте подкрепи призива на американския президент Доналд Тръмп Русия отново да бъде включена в групата на Г-7.

"Съгласен съм с президента Тръмп. Русия трябва да бъде приета отново в Г-7. Това е в интерес на всички", написа Конте в "Туитър" от Канада, където трябва да направи международния си дебют като италиански лидер на срещата на върха на най-богатите страни.

Тръмп поиска Русия отново да бъде приета в Г-7

Тръмп поиска Русия отново да бъде приета в Г-7

След като беше изгонена през 2014 г. заради анексирането на Крим

Италианското правителство, подкрепяно от антиелитисткото Движение "5 звезди" и крайнодясната "Лига", вече даде знак, че е вероятно да възприеме проруска линия в своята външна политика и призова за прекратяване на икономическите санкции срещу Москва.

Междувременно говорителят на премиера на Канада Джъстин Трюдо коментира, че противопоставянето на Канада за повторно приемане на Русия в Г-7 не се е променило.

Русия отговори на Тръмп за Г-7: Концентрираме се върху други формати

Русия отговори на Тръмп за Г-7: Концентрираме се върху други формати

Тръмп предложи Русия да бъде върната в Г-7

От правителството на Великобритания пък изтъкнаха, че Русия трябва да промени подхода си, преди се мисли за каквито и да е разговори за повторно присъединяване към Г-7.

Президентството на Франция също коментира темата, като подчертаха, че позицията на Тръмп по темата не изглеждала "последователна". 

Г-7 изгони Русия през 2014 г., след като тя окупира Крим.