Американският президент Доналд Тръмп призова страните от Г-7 да възстановят Русия в групата на водещите световни икономики, четири години след като тя беше изгонена заради анексирането на Крим, което отново го поставя в конфликт с водещите съюзници на САЩ в Европа и Азия, съобщават американските медии.

Тръмп е направил предложението пред журналисти, докато се е отправял към Канада за годишната среща на върха на Г-7, събитие, което вече обещаваше да бъде изпълнено с напрежение заради търговията, Иран и остро критичния подход на американския президент към чуждестранни лидери.

Мита и Тръмп: Война на думи преди срещата на Г-7

Мита и Тръмп: Война на думи преди срещата на Г-7

На Тръмп основно се противопоставят Франция и Канада

Русия се присъедини към Г-7 през 1990-те години, след като изплува от руините на Съветския съюз, като групата се превърна в Г-8, но нейната въоръжена намеса в съседна Украйна през 2014 г. и завземането на Кримския полуостров я изолира от другите големи сили.

Останалите членове на Г-7, водени от САЩ при управлението на Барак Обама, я изгониха в знак на световна решимост да не бъде допускано установените международни граници да бъдат променяни със сила.

Тръмп прекара началото на днешния ден в критики срещу лидерите на други две страни членки на Г-7, Канада и Франция, като реши да пропусне края на годишната среща в Квебек и да лети за Сингапур събота сутринта, където той планира да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун на историческа среща във вторник (12 юни).

Путин подписа закона за контрасанкците срещу САЩ и Запада

Путин подписа закона за контрасанкците срещу САЩ и Запада

"Мерки за въздействие върху неприятелските действия на САЩ и други чуждестранни държави"

Представата за повторното допускане на Русия в най-ексклузивния клуб в света без никакви отстъпки от страна на Кремъл, отразява необичайно приятелския подход, който Тръмп предприе към Русия, откакто стана президент, политика, която е в разрез както с тази на републиканците и демократите, така и на лидерите на Европа.

Срещу предизборния щаб на Тръмп тече разследване относно евентуална намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. в негова полза.