Новият германски външен министър Аналена Бербок иска бързо да постигне конкретни международни споразумения за намаляване на ядрените оръжия, информира ДПА.

"Ядреното разоръжаване спешно се нуждае от нов тласък", настоя тя, преди да замине за конференция по разоръжаването в шведската столица Стокхолм. Централна за нейните усилия е конференцията за преглед на Договора за неразпространение, която ще се проведе в Ню Йорк през януари.

Русия плаши с разполагането на ядрени ракети със среден обсег в Европа

Русия плаши с разполагането на ядрени ракети със среден обсег в Европа

Русия имала пълна липса на доверие в НАТО

"Това, че ядрените оръжия никога повече няма да бъдат използвани, е съвместна отговорност на цялата международна общност", подчерта Бербок. В продължение на години обаче нямаше споразумение за нови стъпки за ядрено разоръжаване, а ситуацията наистина се влоши.

Посещението на Бербок в Стокхолм е шанс да се консултира с други ангажирани партньори как да направят съществена стъпка по-близо до общата цел за свят, свободен от ядрени оръжия. "Не можем да си позволим още една конференция за преглед без осезаеми резултати", подчерта тя.

Бяха разработени конкретни предложения и беше показан начин "да направим света по-безопасен от ядрени оръжия стъпка по стъпка", отбеляза Бербок. Фокусът на консултациите вече е "как можем да гарантираме, че този път е поет".

Русия съветва да се избягва ракетна криза в Европа и очаква от НАТО мораториум за ракети

Русия съветва да се избягва ракетна криза в Европа и очаква от НАТО мораториум за ракети

Рябков предупреждава САЩ и техните съюзници, че не засилват сигурността си, а я влошават

САЩ се оттеглиха от няколко договора за разоръжаване, обвинявайки Русия, че не спазва правилата. Сред тях е Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег за забрана на наземни ядрени оръжия със среден обсег. Москва отхвърли обвиненията и предупреди, че оттеглянето от споразуменията може да доведе до надпревара във въоръжаването.

Единственото останало голямо споразумение за контрол на въоръженията между САЩ и Русия е Договорът за стратегическо ядрено разоръжаване Нов СТАРТ. Той ограничава ядрените арсенали на двете страни до 800 доставящи системи и 1 550 ядрени бойни глави с възможност за разполагане всяка.

Столтенберг: НАТО очаква Германия да остане в споделянето на ядрени оръжия

Столтенберг: НАТО очаква Германия да остане в споделянето на ядрени оръжия

Относно ядрените бомби на САЩ в Германия, които при криза се пускат от Луфтвафе