Среща между президента на Франция и основните представители на местната власт относно децентрализацията ще се проведе без Асоциацията на кметовете на Франция (AMF).

Можем ли да говорим за местна власт без кметове? Президентството реши, че да, коментира le monde. Срещата, която трябваше да се проведе днес, 13 март, в Елисейския дворец, между държавния глава и основните представители на местните власти, за да обсъдят децентрализацията и проекта за институционална реформа на държавния глава, ще се проведе без Асоциацията на кметовете на Франция (AMF).

"Ненормално решение", произтичащо от "политическа позиция", посочи AMF в прессъобщение.

Еманюел Макрон реши в петък да изключи AMF от срещата. "Няма нищо общо с въпроса за егото, обяснява съветник на държавния глава. Въпрос на оперативност е. Президентът на републиката има право да иска да се срещне с президентите на асоциации, които сами са поискали среща с него. Това трябва да стане на изпълнително ниво, за да могат да се вземат решения, допълва съветникът.

Допълнително напрежение внесе искането на кмета на Кан за друга дата на срещата с Макрон. Президентът на AMF ще бъде в своя град Кан, за да посрещне кмета на Лвов, град в Западна Украйна, с който е установено "побратимяване на солидарност".А малко по-късно той ще присъства на повторното откриване на известния хотел Carlton в Кан, където работят 700 души.

Вътрешният министър на Франция с мащабен проект за ликвидиране на гетата

Вътрешният министър на Франция с мащабен проект за ликвидиране на гетата

Операцията ще бъде насочена към 5000 души