Новото правителство на Чехия спечели вот на доверие в парламента в четвъртък след маратонски дебат, продължил почти 23 часа, съобщи ДПА.

Както се очакваше, либерално-консервативният кабинет при премиера Петр Фиала получи одобрението на мнозинство от депутатите - 106 от тях го подкрепиха, докато 87 гласуваха "против".

Алиансът от пет партии си е поставил за цел да консолидира бюджета, да разшири ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници и да бъде "надежден и уважаван" партньор в рамките на Европейския съюз.

Чешкият президент назначи Петр Фиала за премиер

Чешкият президент назначи Петр Фиала за премиер

Назначаването му се забави с повече от месец заради боледуване на Земан

Гласуването беше предшествано от дълга размяна на словесни удари между правителството и опозицията, като сесията в парламента продължи през цялата нощ.

Новият кабинет заблуждава гражданите и се говорят празни фрази, каза бившият премиер Андрей Бабиш, който загуби парламентарните избори през октомври след почти четири години на власт.

Освен министър-председателя има 17 членове на кабинета, трима от които са жени.

Конституцията предвижда, че всяко ново правителство трябва да поиска вот на доверие в рамките на 30 дни след назначаването му.

Пет партии формират новото правителство на Чехия

Пет партии формират новото правителство на Чехия

Досегашният премиер Бабиш излиза в опозиция

Чехия с население от 10,7 милиона поема председателството на ЕС от Франция през втората половина на тази година.

Припомняме, че през ноември миналата година президентът на Чехия Милош Земан назначи за премиер на страната Петр Фиала. Назначаването му се забави с повече от месец заради боледуване на Земан.

Изборите за Камарата на депутатите на чешкия парламент се проведоха на 8 и 9 октомври тази година. Най-голям брой гласове - 27,79%, получи коалицията на либералните партии "Заедно". Коалицията спечели 71 от общо 200-те места в долната камара на парламента. Тя включва Гражданската демократическа партия, партия Християндемократите и партия TOP 09.

Центристкото политическо движение "Акция на недоволните граждани", водено от настоящия премиер Андрей Бабиш, пък получи 27,17% от гласовете.

Коалицията на ляволибералната Чешка пиратска партия с центристкото движение "Старости и Независими", която формира новото правителство на републиката заедно със "Заедно", събра 15,62% от гласовете и получи 37 парламентарни мандата.

Досегашният премиер се надяваше да получи още един мандат, но на изборите през октомври беше победен от опозицията и след това подаде оставка.

Петте партии в новото правителство са про-европейски ориентирани за разлика от евроскептика Бабиш.