Чешкият президент Милош Земан е готов да посочи Петр Фиала от  Гражданската демократическа партия за министър-председател на Чехия в петък, 26 ноември, в Лани. Това съобщи Фиала в сряда веднага след среща с президента във Военната университетска болница в Прага, предаде Радио Прага.

Очакваният бъдещ премиер и лидер на коалицията "Заедно" (Граждански демократи, Християндемократи, TOP09) също обяви кого иска в бъдещото си правителство.

Председателят на  "Кметове и независими" Вит Ракушан ще бъде вицепремиер и министър на вътрешните работи. Очаква се председателят на "Пиратската партия" Иван Бартош да ръководи Министерството на регионалното развитие и едновременно с това да заема поста вицепремиер по дигитализацията. Мариан Юречка, председателят на Християндемократите, е предложен за министър на труда и социалните въпроси и вицепремиер.

Чешкият президент прие оставката на правителството

Чешкият президент прие оставката на правителството

По-рано днес премиерът официално се съгласи да подаде оставка

Предложеното правителство трябва да включва Властимил Валек (TOP09) като министър на здравеопазването и други.

Фиала допълни, че президентът има проблеми с един от кандидатите да бъде назначен за министър-председател. Лидерът на Гражданските демократи обаче отказа да разкрие кой от тях. Президентът Земан ще се срещне с всеки кандидат поотделно в рамките на 10-дневен период.

Цялото правителство трябва да бъде готово в рамките на три седмици, каза Фиала.

Припомняме, че Фиала е очаквана кандидатура.

Земан по-рано през месеца прие оставката на правителството на Андрей Бабиш. Според чешкото законодателство премиерът трябваше да предаде оставката си лично на президента. Тъй като държавният глава беше в болница, Бабиш му изпрати писмо. Това се случи дни, след като две партийни коалиции в Чехия подписаха споразумение за сформиране на коалиционно правителство.

Бабиш официално обяви, че подава оставка

Бабиш официално обяви, че подава оставка

Две партийни коалиции в Чехия ще сформират нов кабинет

Досегашният премиер се надяваше да получи още един мандат, но на изборите през октомври беше победен от опозицията. След като предложението за оставка бъде прието, правителството му ще продължи да работи до официалното назначаване на нов кабинет.

Коалиция "Заедно", която включва Гражданската демократическа партия, партия Християндемократите и партия TOP 09, спечели 27,8% от гласовете на изборите миналия месец. Тя се споразумя за съставяне на правителство с коалицията на Пиратската партия и центристкото движение "Кметове и независими", които пък получиха 15,6% на вота.

Управляващите ще имат 108 места в 200-местната долна камара на чешкия парламент. А Бабиш и неговата популистка формация ANO, които имаха 27,1% на изборите, ще излязат в опозиция.