Южна Корея предложила военни разговори на Северна Корея в понеделник, 17 юли 2017, съобщи Reuters. Това е първата официална увертюра към Пхенян от правителството на президента Мун Дже-ин.

Според Южна Корея двете страни трябва да обсъдят как да се избегнат враждебните действия по милитаризираната граница.

Предложението за разговори не получило незабавен отговор от Севера. Двете страни технически остават във война, но Мун, който е на власт от месец май, обещал да ангажира Северна Корея в диалог, както и да окаже натиск като възпрепятства техните ядрени и ракетни програми.

Предложението за диалог дошло след като Северната държава заявила, че е провела първия тест на междуконтинентална балистична ракета по-рано този месец и е усвоила технологията за разполагане на ядрена бойна глава върху ракетата.

"Разговорите и сътрудничеството между двете Кореи трябва да се случат, за да облекчат напрежението и да доведат до мир на Корейския полуостров", казал министърът на обединението от Южна Корея - Чо Минг-гион.

От Южнокорейското министерство на отбраната са предложили преговори със Севера на 21 юли в Тонгилгак, за да прекратят всички дейности, които захранват напрежението на военната граница. Тонгилгак е севернокорейска сграда на границата, използвана за предишни интеркорейски разговори.

Чо също призовал за възстановяване на военните и правителствените горещи линии през границата, които били прекратени от Северна Корея миналата година в отговор на южното налагане на икономически санкции след ядрен тест от страна на Пхенян. От Северна Корея са провели пет ядрени изпитания и множество ракетни тестове.

Южна Корея даде последен шанс на КНДР, поиска мирен договор

Южна Корея даде последен шанс на КНДР, поиска мирен договор

Не желаем рухването на Северна Корея

Южна Корея също предложила отделни разговори да се водят от организациите на червените кръстове на съперничещите си държави за възобновяване на хуманитарен проект за събиране на семейства, разделени по време на Корейската война през 1950-53 г.

Южнокорейският Червен кръст предложил разговорите да се проведат на 1 август, като евентуални последващи срещи да са по време на празника на благодарността на Корея - Чусек, който ще бъде през октомври тази година.

Последните срещи от такова естество са се провели през октомври 2015 г. по време на правителството на предшественика на Мун.

Инициирането на нови разговори, дошло след като Мун заявил на срещата на върха на Г-20 в Хамбур, по-рано този месец, че подкрепя диалога със северната страна въпреки "ядрената провокация" на последния им тест за ракети.

В САЩ и Южна Корея не изключват война със Северна Корея

В САЩ и Южна Корея не изключват война със Северна Корея

Въздържането разделя примирието от войната

Южна Корея иска враждебните военни действия на границата да бъдат прекратени на 27 юли - годишнината от споразумението за примирието между двете страни. Заради липсата на съгласие от страна на Северна Корея, двете страни остават технически във война.

На въпрос дали Южна Корея би била склонна да бъде "гъвкава", намалявайки военните тренировки със Съединените щати, ако Северна Корея е отворена за разговори, Чо отговорил, че правителството не е обсъдило конкретно въпроса.

Рязък спад на избягалите в Южна Корея севернокорейци

Рязък спад на избягалите в Южна Корея севернокорейци

За първите 6 месеца на тази година 593 севернокорейци

Пхенян нееднократно е заявявал, че отказва да участва във всички разговори с Юга, освен ако Сеул не върне 12-те сервитьори, избягали в южната държава миналата година.

Северна Корея твърди, че Южната държава е отвлякла 12-те сервитьорки и мениджъра на ресторанта. Чо казал, че този въпрос не е включен в дневния ред на преговорите.