Министърът на външните работи на Саудитска Арабия отрече информациите, че вчера е имало среща между престолонаследника Мохамед бин Салман и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, съобщава "Ройтерс".

"Видях информации в медиите за предполагаема среща между негово кралско височество престолонаследника и израелски официални лица по време на посещението на държавния секретар Майк Помпео. Не се е състояла такава среща. Единствените присъстващи служители бяха американци и саудитци", написа в "Туитър" принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

"Срещнах Помпео на летището и отидох с него на срещата. След това го върнах на летището. Саудитски и американски служители бяха единствените присъстващи през цялото време", увери саудитският първи дипломат.

Нетаняху и шефът на Мосад на тайно посещение в Саудитска Арабия

Нетаняху и шефът на Мосад на тайно посещение в Саудитска Арабия

На посещение в Рияд вчера беше държавният секретар на САЩ

Междувременно израелски официален представител обяви, че Нетаняху е пътувал до Саудитска Арабия и се е срещнал с нейния престолонаследник, като това е първото публично потвърдено посещение в страната на израелски държавен ръководител, след като страните подобряват отношенията си, обединени срещу общия си враг Иран.

По-рано израелските медии съобщиха, че Нетаняху тайно е летял в неделя до Неом, саудитски град на Червено море, за разговори с престолонаследника Мохамед бин Салман и държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Саудитска Арабия, родното място на Исляма, отдавна защитава палестинската кауза и избягва официалните контакти с Израел.

Нетаняху, говорейки публично след отричането на Саудитска Арабия, беше предпазлив относно евентуално тайно пътуване.

Запитан на среща на дясната си партия "Ликуд" за посещение в Саудитска Арабия, Нетаняху отговори: "Сериозно ли говорите? Приятели, през годините си никога не съм коментирал такива неща и не възнамерявам да започна да го правя сега."

Говорители на Помпео са отказали коментар.

Ала попитан за информациите в израелските медии, Йоав Галант, член на кабинета по сигурността на Нетаняху, каза пред радиото на армията: "Самият факт, че срещата се е случила и това излезе в публичността, макар и полуофициално в момента, е въпрос от голямо значение."

Израелският министър на отбраната Бени Ганц в реч осъди "безотговорното изтичане (на информацията) за тайния полет до Саудитска Арабия".