Украинските сили са използвали касетъчни боеприпаси. Този вид оръжие е международно забранено.

Касетъчните бомби са използвани многократно от руските военни след нахлуването им в Украйна през февруари. Това сочи разследване на в. "Ню Йорк таймс".

Великобритания иска да използва касетъчни бомби при война с Русия

Великобритания иска да използва касетъчни бомби при война с Русия

Защото в сблъсък, руските войски ще "превъзхождат значително" британските

Вестникът съобщава, че няма смъртни случаи в резултат на удара в Хусаривка, селскостопанско селище в Източна Украйна, където се предполага, че са били използвани боеприпасите, въпреки че най-малко двама души са загинали, когато украинските сили са го обстрелвали в опит да изгонят руските сили.

Съветник на украинските въоръжени сили и на министерството на отбраната на страната отказа коментар.

Войната влезе в осмата си седмица и двете страни разчитат във все по-голяма степен на артилерията за постигане на пробив.

Касетъчните бомби са съставени от куха черупка, която експлодира във въздуха, разпръсквайки десетки или дори стотици по-малки "бомби" на широка площ.

Русия вижда рискове от сблъсъци с НАТО в Арктика

Русия вижда рискове от сблъсъци с НАТО в Арктика

Предупреждава, че Швеция и Финландия в НАТО ще се отрази негативно на сигурността в Арктика и целия европейски континент

Русия не е страна по конвенцията от 2008 г. за забрана на касетъчните боеприпаси, въпреки че е обвързана от международното хуманитарно право, особено от забраната на безразборни атаки.