Ню Йорк ще стане първият голям град в САЩ, който изисква доказателство за ваксинация за хора, посещаващи закрити места като ресторанти, фитнес зали и представления, съгласно план, обявен от кмета Бил де Блазио, информира "Франс прес".

Това става, докато публични органи и частният бизнес в САЩ засилват изискванията за ваксина, докато страната се бори със силно заразния вариант "Делта".

"Ако сте ваксинирани... имате ключа, можете да отворите вратата. Но ако не сте ваксинирани, за съжаление няма да можете да участвате в много неща", подчерта Де Блазио на пресконференция.

Ню Йорк притиска над 300 000 държавни служители да се ваксинират

Ню Йорк притиска над 300 000 държавни служители да се ваксинират

Заповедта влиза в сила от 13 септември - или ваксинация, или ежеседмични тестове

С поредното нарастване на заразените с коронавируса в САЩ, Де Блазио уточни, че политиката, наречена "Ключът към Ню Йорк", ще бъде въведена на 16 август, последвана от преходен период преди влизането в сила месец по-късно.

Няма да има специфичен пропуск, по-скоро жителите просто ще трябва да покажат доказателство за ваксинация, например чрез своята карта, удостоверяваща получаването на ваксина или предварително съществуващо щатско приложение.

"Време е хората да видят ваксинацията като буквално необходима, за да водят добър и пълноценен и здравословен живот", настоя Де Блазио.

През последните седмици кметът, както и губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо издадоха разпоредби за затягане на правилата за ваксинация, докато САЩ изпитват затруднения да потиснат варианта "Делта".

Ню Йорк празнува 70% ваксинирани граждани и облекчаване на мерките

Ню Йорк празнува 70% ваксинирани граждани и облекчаване на мерките

Увеличението на по-заразните варианти може да означава до 85% ваксинирани за стаден имунитет

Щатът Ню Йорк ще изисква от всички здравни работници, имащи досег с хора, да се ваксинират от септември, а всички десетки хиляди служители в щата да покажат доказателство за ваксинация или да се подлагат на седмични тестове.

В Ню Йорк, град с повече от 8 млн. жители, 71,8% от възрастните са получили поне една доза ваксина според официалните данни.

Тези ходове се предприемат, докато САЩ изпитват затруднения с повишаването на темповете на ваксинация, която е в застой в продължение на месеци, въпреки че САЩ имат най-голямото предлагане в сравнение с всяка друга страна.

Много профсъюзи и критици на мерките се обявиха против задължителните ваксинации, като се позоваха на аргументи за лична свобода.

Байдън към губернатори: Разкарайте се и не пречете на ваксинацията

Байдън към губернатори: Разкарайте се и не пречете на ваксинацията

САЩ ще се бори за ваксинация по света така, както за демокрацията през ВСВ

Но Алиансът за гостоприемство в Ню Йорк приветства съобщението на Де Блазио. Изпълнителният директор Андрю Риги подчерта в изявление, че заповедта ще създаде "икономически и оперативни предизвикателства" за ресторантите, но може да помогне "да се гарантира, че Ню Йорк не се връща към ограниченията и ще се избегне спиране на поръчките, което отново би опустошило малките предприятия, които все още не са се възстановили от пандемията".

Америка е обезпокоена от хиперзаразния вариант "Делта", който увеличи заразените в страната. В цялата страна болниците регистрират средно повече от 6 200 ежедневни хоспитализации с COVID-19, докато над 300 души умират всеки ден.

Миналата седмица администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви, че федералните работници ще трябва или да се ваксинират, или да се подложат на редовни тестове, следвайки подобни стъпки от Калифорния и Ню Йорк.

Американските здравни власти миналата седмица възобновиха насоките за напълно ваксинирани хора да носят маски на закрито в райони, смятани за високорискови.

Covid вариант Делта се разпространява като горски пожар, лекари отчитат сериозно протичане при неваксинираните

Covid вариант Делта се разпространява като горски пожар, лекари отчитат сериозно протичане при неваксинираните

Степента на тежко заболяване в региони с ниски ваксинации ще натовари здравните системи