Властите в Обединените арабски емирства (OAE) съобщиха на 21 август, че техният посланик в Иран Сейф Мохамед Ал Зааби ще се върне в Техеран през следващите дни, съобщи АП. 

Този ход идва повече от шест години, след като арабската държава от Персийския залив понижи връзките си с Ислямската република.

Този ход е в съответствие с усилията на ОАЕ за укрепване на отношенията с Иран "за постигане на общите интереси на двете страни и региона", се казва в изявление на външното министерство.

ОАЕ намалиха връзките си с Иран, след като Саудитска Арабия прекъсна собствените си отношения с Техеран през януари 2016 г. Този ход последва щурма на саудитските дипломатически мисии в Иран след екзекуцията на виден шиитски духовник от Рияд.

Иран с шиитско мнозинство и водената от сунити Саудитска Арабия проведоха няколко кръга от преговори от април миналата година в опит да подобрят отношенията си.

Иран предупреди ОАЕ и Бахрейн с "последици" от споразуменията с Израел

Иран предупреди ОАЕ и Бахрейн с "последици" от споразуменията с Израел

Израел "извършва повече престъпления в Палестина всеки ден"

Миналата седмица, Кувейт назначи нов посланик в Техеран - за първи път от 2016 г., когато Кувейт отзова своя посланик от Техеран, след като Саудитска Арабия прекъсна връзките си с регионалния си съперник.