Президентът на САЩ Барак Обама изрази готовност за продължаване на реформата в имиграционната система, изтъквайки важното място на имигрантите в САЩ.

 „Ние трябва да създадем такава система, която да гарантира спазването на законите в САЩ. Отговорност за това имат и правителството, и търговските предприятия, и частните лица", заяви Обама във встъпителната си реч, посветена на проблемите на имиграционната система.

Според Обама сегашната имиграционна система в страната е разрушена и милиони чужденци живеят нелегално.

По думите му администрацията е постигнала забележителни успехи по този въпрос на границата с Мексико, което е довело до ограничаване на нелегалните мексикански емигранти.

Въпреки това американският президент смята, че само с граничните пунктове този сериозен проблем няма как да бъде решен.

 „Правителството трябва да гарантира сигурността на САЩ и нейните граници. Ето защо съм разпоредил на министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано да усъвършенства механизмите за осигуряване на безопасност на границата", изтъкна Обама.

По думите му бизнесът е длъжен да поеме отговорността за наемането на персонал - нелегално пребиваващи в страната чужденци или такива с изтекъл срок на документите. Сигурен съм, че по този начин потокът от нелегални имигранти ще намалее драстично, категоричен е Барак Обама.

Той изтъкна и че физическите лица също са длъжни да се съобразяват с американското законодателство, както и да заплащат необходимите данъци и такси.

Ние от своя страна ще се опитаме да помогнем на легалните имигранти за по-лесното стартиране на собствен бизнес, откриване на работни места, подчерта Обама.

Трябва да спрем да наказваме децата си заради грешките на своите родители и да им дадем възможност да развиват своите таланти в името на страната, категоричен е Обама.

Той изрази увереност, че неговите подчинени разполагат с достатъчно кураж и издръжливост, за да подготвят и изпълнят „мощната реформа".

Аз съм убеден, че и либералите, и консерваторите усещат необходимостта от „поправка" на повредената ни имиграционна система и всички са готови да дадат всичко от себе си, за да може да се наложи желаната промяна, за да може страната и народът ни да вървят напред, заключи Обама.