Президентът на САЩ Барак Обама заяви пред китайския президент Си Цзинпин, че САЩ приветстват „мирния възход" на Китай и че търсят световен ред, в който всички страни играят по същите правила по проблеми като киберсигурността, съобщи Ройтерс.

"Решението ни да се срещнем толкова рано (в мандата на Си Цизипин) показва важността на американо-китайските отношения", каза Обама, цитиран от Би Би Си.

В началото на предвидената двудневна среща (петък и събота) в луксозното частно ранчо „Сънилендс" до Палм Спрингс, намиращо се в пустиня в Южна Калифорния, Обама подчерта, че двете най-големи икономики в света трябва да намерят баланс между конкуренция и сътрудничество, за да преодолеят предизвикателствата, които ги разединяват.

САЩ приветстват продължаващия мирен възход на Китай като световна сила", подчерта Обама, докато двамата лидери говореха пред журналисти преди да започнат срещите им при затворени врата.

Но американският президент изрази притесненията си и подчерта, че Вашингтон търси „международен икономически ред, където нациите играят при същите правила, където търговията е свободна и справедлива и където САЩ и Китай работят заедно по проблеми като кибер сигурността и защита на интелектуалната собственост".

Несъмнено спорът за киберсигурността може да тества двамата президенти дали са готови да работят заедно, отбелязва Ройтерс.

"Неизбежно има области на напрежение между нашите страни", призна американскяит президент.

Но американският Конгрес губи търпение, особено, след като без изнесен доклад, че китайски хакери са получили достъп до проектни планове на САЩ за оръжейни системи, както и за бойни самолети като F-35. Китай отхвърля нападките.

Двамата държавни лидери се срещат за първи път след като Си Цзинпин пое президентския пост през март тази година. Срещата се разглежда като шанс за лидерите на най-големите икономики в света за изграждане на разбирателство по важни въпроси.

Си от своя страна изрази надежда, че Китай и САЩ могат да изградят нов модел на отношения между „големи страни".

Как нашите две страни да се обединят да поощряват мир и развитие по света?", попита Си.

Това са нещата, които не само народите на нашите две страни наблюдават отблизо, но целият свят гледа отблизо...Нужно е да мислим креативно и да действаме енергично, така че с нашата обща работа да можем да изградим нов модел на отношения между големите държави", подчерта той.

„Отношенията между двете наши страни са на историческа отправна точка", подчерта Си, описвайки разговорите като шанс за изграждане на „карта на бъдещето" в американско-китайските отношения.

В обширния Пасифик има достатъчно пространство за две големи страни като САЩ и Китай", подчерта китайският лидер.

Той заяви, че „китайската мечта" за икономически просперитет и национално възраждане е свързана с „американската мечта".

Обама приветства Си в жегата в ранчото „Сънилендс" и лидерите позираха пред журналистическите обективи с усмивка и твърдо ръкостискане. Тъй като срещата е неофициална двамата не бяха с вратовръзки.

По късно в петък Обама описа притесненията за кибер сигурността като „непознати води". След тричасова частна среща Обама подчерта, че той и Си до този момент са обсъдили само кибер сигурността.

Въпреки че американски официални лица са сериозно притеснени от китайските хакерски атаки срещу частни американски компании, двамата лидери, най-малко пред общността, не влязоха в конфронтация по проблема.

Запитан от американски журналист за кибершпионажа, Си поясни, че Китай също е жертва на такива атаки. Той изрази готовност да разрешат със САЩ притесненията по „прагматичен начин", съобщи „Вашингтон Поуст".

Докато Обама и Си разговарят, Държавният департамент обяви, че Китай е съгласен със САЩ, Русия и други големи страни да приемат международен закон срещу киберпрестъпленията.

По време на разговорите президентът Обама e засегнал също "зоните на напрежение", надпреварата в Тихия океан, ядрените амбиции на Северна Корея. Двамата дискутират теми и като климатичните промени, Сирия и човешките права в Китай.

С тази среща в приятелска атмосфера Обама се опитва да изгради лични отношения със Си.

Имам чувството, че и двете страни са готови да преразгледат техните политики и да видят дали могат да постигнат отношения, базирани на някаква перспектива, която е над момента - с други думи, която е извън решаването на непосредствените проблеми, коментира за БиБиСи срещата бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.