СAЩ ще продължат да работят по проекта за противоракетен щит в Европа, докато Иран разработва ядрена програма и балистични ракети.

Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в речта, която произнесе пред около 30 000 души на площад Храдчани в Прага днес преди обед.

"Искам да съм ясен: ядрената и ракетната програма на Иран са реална заплаха не само за Съединените щати, но и за съседите на Иран и за нашите съюзници", каза Обама, цитиран от БТА.

Той похвали Чехия и Полша за проявената смелост, че са приели да разположат елементи от системата на ПРО.

Докато е в сила заплахата от Иран, ние възнамеряваме да продължим изграждането на система за противоракетна отбрана с разумна цена и доказана ефикасност, подчерта президентът.

Ако иранската заплаха отпадне, ще имаме по-стабилна база за сигурност и тогава ще отпадне и необходимостта от противоракетна отбрана в Европа", продължи той.

САЩ ще предложат на Иран ясен избор - или да се откаже от ядрената и ракетната програма, или да изпадне в изолация и да предизвика ядрена надпревара в Близкия изток.

Припомняме, съществуваха съмнения, че правителството на Барак Обама може да се откаже от проекта за противоракетен щит на бившия президент Джордж Буш в момент, когато САЩ се опитват да се сближат с Русия и да подновят диалога с Иран.

Обама каза още, че САЩ ще запазят сигурен и ефективен арсенал, за да възпрат всеки противник, но ще започнат да го съкращават.

Съединените щати заедно с Русия ще се борят за съкращаване и неразпространение на ядрените оръжия, с перспектива на пълното им унищожаване, добави държавният глава.

Президентът призова за "силен международен отговор" на изстрелването на балистична ракета от Северна Корея, което според Барак Обама подчертава значимостта на борбата срещу разпространението на ядреното оръжие.

Президентът на САЩ Барак Обама бе посрещнат възторжено от 30-хилядно множество на площад Храдчани в Прага, където произнася публична реч за първи път в Европа от встъпването си в длъжност.

"Днес съм горд, че съм тук, с вас, в този прекрасен град в сърцето на Европа", каза американският президент. Той изказа почит към Нежната революция, предизвикала падането на комунистическия режим в бившата Чехословакия преди 20 години.

Съединените щати са готови да поемат водеща роля в усилията за преодоляване на последиците от климатичните промени, коментира още Обама.

"В това глобално усилие Съединените щати са готови да застанат начело", подчерта американският президент.

По-късно днес Барак Обама ще се срещне в Прага с лидерите на 27-те страни от Европейския съюз. В срещата на върха ЕС-САЩ ще участва и българският премиер Сергей Станишев.