Общият доход на американския президент Барак Обама и съпругата му Мишел през 2009 г. възлиза на 5,5 млн. долара, съобщи АП.

Данъчната декларация на съпрузите Обама беше публикувана вчера, 15 април. Според документа голяма част от доходите в семейството идват от продажбата на книгата на президента. През последните години само литературната дейност на Обама му е донесла приходи от няколко милиона долара.

Стана ясно също, че Барак и Мишел Обама са внесли в държавния бюджет близо 1,8 млн. долара под формата на данъци. Освен това, 329 000 долара семейството е отделило за благотворителност. По 50 000 от тази сума са били предназначени за хуманитарната организация CARE и фонда United Negro College Fund, финансиращ образованието на чернокожи младежи.

АП припомня, че през 2009 г. Обама е имал и непланирани доходи, от които сам се е отказал. През октомври миналата година американският президент получи Нобеловата награда за мир, а заедно с нея и премия от 1,4 млн. долара, която той дари за благотворителност.

В началото на април своите доходи отчетоха и държавните ръководители на Русия. Така например, руският президент Дмитрий Медведев е спечелил през миналата година 3,3 млн. рубли /113 000 долара/, което е приблизително 50 пъти по-малко от доходите на Обама.

До приходите на американския президент се доближава единствено министърът на природните ресурси и екологията Юрий Трутнев, който е заработил през 2009 г. 155,1 млн. рубли.