Фрегатата на иранските военноморски сили Sahand изцяло потъна в плитки води във вторник в южното пристанище Бандар Абас, след като беше преместена за кратко след първоначалното й преобръщане в неделя, предвава "Ройтерс".

"Военният кораб Sahand, който беше балансиран с голяма трудност в понеделник, сега е потънал, след като въжето, което държи кораба, се скъса", каза Nournews, информационна агенция, свързана с Висшия съвет за национална сигурност.

В неделя държавните медии съобщиха, че корабът се е преобърнал по време на ремонт на кея поради навлизане на вода и че се правят усилия за възстановяването му.

Построеният от Иран невидим за радарите военен кораб беше пуснат за първи път през 2018 г. и е оборудван с пилотска кабина за хеликоптери, торпедни установки, противовъздушни и противокорабни оръдия, ракети земя-земя и земя-въздух и възможности за електронна война според пред местни медии.

Иран разви голяма вътрешна оръжейна индустрия в лицето на международни санкции и ембарго, които му забраниха да внася много оръжия.

Изоставен танкер край Йемен изчезна и вероятно е потънал

Изоставен танкер край Йемен изчезна и вероятно е потънал

Причната за потъването му е неясна