Обединеното кралство обмисля натиск за признаване на палестинска държава в ООН, каза външният министър Дейвид Камерън, докато се опитва да предложи план, насочен към прекратяване на войната в Газа, предава "Ройтерс".

Бившият министър-председател каза, че този ход може да доведе до "необратим напредък към решение за две държави".

"Трябва да започнем да определяме как би изглеждала една палестинска държава - какво би включвала, как би работила", каза той в забележки пред Съвета на консерваторите за Близкия изток в Камарата на общините в понеделник вечер.

"Когато това се случи, ние със съюзниците ще разгледаме въпроса за признаването на палестинска държава, включително в ООН", добави той. "Това може да е едно от нещата, които помагат този процес да стане необратим."

Камерън е на нова обиколка в Близкия изток, за да се опита да прокара "план от пет точки" за потушаване на последната война между Израел и "Хамас".

Обединеното кралство е сред онези, които продължават да твърдят, че решението за две държави е единственото жизнеспособно дългосрочно решение на конфликта. Но подобно предложение среща ожесточена съпротива от страна на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който призова за "пълен контрол на сигурността на Израел над цялата зона в западната част на Йордания", ход, за който той изясни, че "противоречи на палестинска държава".

Правителството на Обединеното кралство по-рано каза само, че "ще признае палестинска държава в момент, когато това най-добре служи на целта за мир" и отхвърли призивите на британските законодатели да отиде по-далеч.

Планът от пет точки на Камерън включва натиск за нов международен пакет за подкрепа за Газа; формирането на ново палестинско правителство за Западния бряг и Газа; премахване на способността на "Хамас" да атакува Израел; освобождаване на израелски заложници, държани от "Хамас"; и премахването на "ключови лидери на "Хамас"" от Газа.

Хамас изучава ново предложение за примирие в Газа

Хамас изучава ново предложение за примирие в Газа

То е подготвено в Париж през уикенда