Икономиката на Обединеното кралство претърпя най-големия рекорден спад между април и юни, мерките за блокиране на коронавируса тласнаха страната официално в рецесия. Икономиката се сви с 20.4% в сравнение с първите три месеца на годината, съобщава БиБиСи.

Разходите за домакинствата се понижиха, след магазините трябваше да затворят, производството и строителството също намаляха.

Това тласна Обединеното кралство към първата си техническа рецесия - определена като две тримесечия на икономическия спад - от 2009 г. Службата за национална статистика (ОНС) заяви, че икономиката отскочи през юни, когато правителствените ограничения за движение започнаха да намаляват.

Джонатан Атхоу, заместник национален статистик по икономическа статистика, заяви: "Икономиката започна да отскача през юни с отварянето на магазините, фабриките, които започват да увеличават производството и домашното строителство, продължават да се възстановяват.

"Въпреки това, брутният вътрешен продукт (БВП) през юни все още остава под нивото си през февруари, преди вируса да удари."

ОНС заяви, че сривът в производството се дължи на затварянето на магазини, хотели, ресторанти, училища и автосервизи.

Секторът на услугите, който захранва четири пети от икономиката, претърпя най-големия тримесечен спад.

Секторът на хотелиерството и ресторантьорството също е силно засегнат, спирането на фабриката доведе до най-бавното производство на автомобили от 1954 г.

Риши Сунак, канцлерът на Обединеното кралство, заяви, че икономическият спад ще доведе до повече загуби на работни места през следващите месеци.

"Стотици хиляди хора вече са загубили работата си, а за съжаление през следващите месеци много повече ще загубят също работа. Но въпреки че предстоят трудни избори, ние ще преминем през това и мога да уверя хората, че никой няма да остане без надежда или възможност."

Докато икономическите цифри може се усещат далеч от ежедневния ви живот, обявяването на рецесия има реални последици, пише БиБиСи.

Както видяхме вече по време на пандемията, в рецесия много хора могат да загубят работата си или да им е по-трудно да получат повишения или повишаване на заплащането. Завършилите и напусналите училище също по-трудно могат да намерят първа работа.

Обикновено проблемите от рецесия не се усеща еднакво в обществото и неравенството може да се увеличи.

Например много собственици на жилища във Великобритания, които запазиха работата си по време на последната рецесия преди малко повече от десетилетие се справиха добре. Ипотечните лихвени плащания за мнозина намаляха значително, оставяйки ги с повече средства за харчене. Други, като получатели на обезщетения или работници в публичния сектор, бяха засегнати по-силно.

10-годишен спад на заетостта във Великобритания

10-годишен спад на заетостта във Великобритания

Намалява с 220 000 за тримесечието