Британският министър по въпросите за Бекзит Дейвид Дейвис подхвърли, че Обединеното кралство ще продължи да плаща на Европейския съюз след Брекзит, пише Dailymail.

В изявление, станало ясно вчера, секретарят на Брекзит заявява, че Обединеното кралство има "задължения", които да изпълни и те ще останат след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

Според британското издание, това ще разяри поддръжниците на Брекзит, които искат Великобритания да не поема финансова отговорност към Брюксел, след напускането на блока.

Шотландия и Уелс заплашиха да наложат вето на проектозакона за Брекзит

Шотландия и Уелс заплашиха да наложат вето на проектозакона за Брекзит

Законопроектът е "откровено заграбване на власт"

В Брюксел изявлението беше интерпретирано като удър на Борис Джонсън, който по-рано тази седмица каза, че ЕС няма да получат техните искания за тежък разделителен законопроект.

В писмено парламентарно изявление, Дейвис очерта позицията на Великобритания във финансовите споразумения.

"По отношение на финансовото споразумение, правителството е категорично, че ще работим с ЕС, за да определим справедливо уреждане на правата и задълженията на Обединеното кралство като излизаща държава-членка в съответствие със законите и в духа на нашето продължаващо партньорство", заяви Дейвис

Правителството е наясно със задълженията си към ЕС, и европейските задължения към Великобритания, които ще останат и след излизането на държавата от Съюза.

Дейвис трябва да се срещне с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в понеделник за втори кръг от разговорите за Брекзит.

Правителството на Обединеното кралство е изправено пред перспективата да прекара много месеци на партизанска война в парламента с депутати, решени да се противопоставят на плановете за оттеглянето от ЕС.

Мей търси помощ от опозицията за плана за Брекзит

Мей търси помощ от опозицията за плана за Брекзит

Все по-често се чува, че Великобритания може да остане част от ЕС

Припомняме, напоследък все повече се обсъжда вариантът, в който Великобритания няма да напусне Европейския съюз.

Според проучване на Лондонското училище по икономика и политически науки хората, които са пожелали напускането на ЕС, значително са намалели. Всеки 6-ти от 10 жители на Острова е посочил, че желае да запазят европейското си гражданство и да могат свободно да пътуват, живеят, работят и учат в рамките на ЕС.

Освен общественото проучване подобно мнение изрази и Джеймс Чапман, бивш помощник на министъра за Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис. По думите му твърдата и "абсолютистична" позиция на Мей е "заклала" възможностите на Дейвис за воденето на нормални преговори с Брюксел.

Има вероятност Великобритания да се оттегли от преговорите за Брекзит.

 

В началото на месеца "The guardian" информира, че високопоставен източник от обкръжението на Мей е предупредил бизнес кръговете, че съществува възможността Великобритания да се откаже от преговорите за Brexit. Това било предизвикано от разходите по излизането на Обединеното кралство, които възлизали на 100 милиарда евро и които Мей категорично заяви, че няма да бъдат изплатени.

На 9 юли, бившият министър на бизнеса и ветеран в британската политикаВинсънт Кейбъл също тълкува, че има вероятност Мей да се откаже от намеренията си да напусне ЕС. По думите му основните политически партии са твърде много разединени по въпроса, особено след като консерваторите загубиха мнозинството си на предсрочните избори.