Обезлесяването в бразилската Амазонка унищожи площ, по-голяма от Катар през 12-те месеца до юли, съобщи АФП.

Това показват официални данни, публикувани в сряда.

Амазонка с нов черен рекорд по обезлесяване

Амазонка с нов черен рекорд по обезлесяване

Темата бе повдигната и на предизборния дебат в Бразилия

Наблюдава се спад спрямо предходната година, но рязко увеличение като цяло при отиващия си президент Жаир Болсонару. Под управлението му средногодишното обезлесяване се е увеличило с 59,5 процента спрямо предходните четири години и със 75,5 процента спрямо предходното десетилетие.

11 568 квадратни километра горска площ е била унищожена в бразилската Амазонка от август 2021 г. до юли 2022 г., според годишната програма за проследяване на обезлесяването на националната космическа агенция INPE PRODES. Това е намаление от 11,3 процента спрямо предходната година, когато INPE откри 13 038 квадратни километра обезлесяване - или 15-годишен връх.

Лула да Силва спасява Амазонка, ако го изберат за президент

Лула да Силва спасява Амазонка, ако го изберат за президент

Обезлесяването достига нови черни върхове тази година

Припомняме, че новоизбраният президент на Бразилия, левият ветеран Лула да Силва, вече обеща да работи за нулево обезлесяване, когато встъпи в длъжност на 1 януари.

Експертите казват, че по-голямата част от голите сечи и пожарите, които заличават Амазонка, са насочени към превръщането на тропическите гори в земеделски земи - особено за фермите за добитък в Бразилия, най-големият износител на говеждо месо в света.

Активисти обвиняват Болсонару, че насърчава унищожаването с политиките си в подкрепа на агробизнеса и минното дело. Самият той открито отказваше да обсъжда състоянието на Амазонка и определяше такива теми като демагогия.