Руският министър-председател Владимир Путин ще обсъди във вторник с хърватския си колега Ядранка Косор двустранното сътрудничество в петролната и газовата сфери, включително включването на Загреб към проекта за газопровода „Южен поток", като по време на преговорите е планирано и подписването на съответното споразумение.

Това съобщи РИА Новости.

Визитата на Косор в Москва е първата за лидер на балканската страна в Русия в историята на дипломатическите отношения между двете страни.

„Основното внимание в хода на преговорите ще бъде отделено на въпросите на търговско-икономическото сътрудничество", се съобщава в комюнике от пресслужбата на руския кабинет.

„В хода на преговорите ще бъдат обсъдени съвместните проекти в петролно-газовия и електроенергиен отрасли, включително включването на Хърватия към изграждането на газопровода „Южен поток", съобщават още от пресслужбата.

Потреблението на газ в Хърватия възлиза на 3,2 млрд. куб. м. годишно. 60% от необходимото количество се набавя от собствени ресурси, а 40% се внася от Русия.