Ръководителят на Николаевската областна администрация Виталий Ким публикува видео от обстрел на града. Според него по града са били изстреляни най-малко 10 ракети. Пострадали са двата най-големи университета в града, съобщава УНИАН.

За масирания обстрел на града съобщава и кметът на Николаев Александър Сенкевич. "Спасителни и аварийни екипи вече работят на място. Вече са известни двама ранени", каза Сенкевич.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщава тази сутрин, че руските войски се опитват да напреднат към Соледар и Бахмут, както и към Славянск. Под обстрел с артилерия са районите на Дибровне, Подоловка, Мазановка, Адамовка, Чепел, Краснополе, Курулка и други, се казва в доклада.

Продължават боевете по линията на съприкосновение и в Харковска област.

За град Северск, за който руски източници тази сутрин съобщават, че по данни на разузнавателна информация украинците са получили заповед да се изтеглят, генералният щаб на Украйна не потвърждава нищо друго, освен че линиите се защитават.

Все още не са идентифицирани телата на две деца и 11 възрастни, убити при ракетната атака във Виница вчера. Градът се намира в централна Украйна и вчера за първи път стана обект на руско нападение. Потвърдена е смъртта на 23 души, сред тях и дете на четири години. В болниците са настанени 73 пострадали, някой от тях в тежко състояние, а 18 души все още се издирват, тъй като са обявени да изчезнали.

Според командването на военновъздушните сили на Украйна руснаците са нанесли удар по центъра на Виница с крилати ракети "Калибр", изстреляни от подводница в Черно море.

И през нощта имаше ракетно нападение срещу Харков

И през нощта имаше ракетно нападение срещу Харков

Напрежението ескалира

Тази сутрин Главната прокуратура на Украйна изнесе информацията, че вече броят на децата, станали жертва на войната, е 352. Повече от 657 са били ранени. Тези цифри не са окончателни, тъй като в много региони, където продължават военните действия, и в окупираните територии преброяването вече е невъзможно.

Най-много деца са пострадали в Донецка, Харковска, Киевска, Черниговска, Луганска, Николаевска, Херсонска и Запорожка област.

Повече от 2 126 учебни заведения са пострадали от бомбардировки и обстрел, а 216 от тях са напълно разрушени.

Данните на ООН към 12 юли са близки - във войната, която Русия води в Украйна е потвърдена смъртта на 343 деца.

ISW: Рамзан Кадиров изпрати нов батальон в Украйна

ISW: Рамзан Кадиров изпрати нов батальон в Украйна

Русия продължава с ракетните удари