Руските военни атакуваха с ракети централния украински град Виница, съобщава каналът в "Телеграм"  на градския съвет на Виница, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Украинските власти съобщават за 20 загинали, сред които и три деца. По-късно властите съобщиха, че загиналите са вече 22.

"Най-малко 20 души, сред които три деца, са станали жертви на ракетната атака срещу центъра на Виница," каза Кирило Тимошенко, заместник-началник на кабинета на украинския президент. Назовава се и броят на ранените - до момента се знае за 90 души, получили наранявания с различна тежест.

По предварителни данни на полицията в 10:45 часа местно време (съвпада с българското) три руски ракети са ударили девететажния битов комбинат "Юбилейний". От ударите са пострадали и близкият Дом на офицерите и жилищни сгради.

"На мястото на ударите е избухнал пожар, огънят се е разпространил към паркинга. В момента там горят около 50 автомобила. Спасители работят по потушаването на огъня", се казва в информацията.

Както каза представителят на командването на украинските ВВС Юрий Игнат, атаката срещу Виница е извършена с крилати ракети "Калибър". Според него ракетите са изстреляни от подводница от Черно море, две ракети са свалени от украинските сили за ПВО.

Президентът Зеленски нарече обстрела на Виница "открит терористичен акт".

"Всеки ден Русия унищожава цивилното население, убива украински деца, насочва ракети към цивилни обекти. Там, където няма нищо военно. Какво е това, ако не открит терористичен акт? Нечовеци. Страна убиец. Страна терорист", пише той в своя официален канал в "Телеграм".

На разсъмване руската армия е нанесла повече от 10 ракетни удара по украинския град Николаев. Поразена е гражданска инфраструктура. Това съобщи ръководителят на съвместния координационен пресцентър на отбранителните сили в южната част на Украйна Наталия Хуменюк, цитирана от УНИАН.

Ракетен удар е нанесен и в индустриалната зона на Краматорск, Донбас. Информацията е от пост в социалните мрежи на кмета Александър Гончаренко. В някои части на града е прекъснато електричеството. И вчера руската армия атакува с ракети града.

Си Ен Ен: В Украйна се бият две изтощени армии

Си Ен Ен: В Украйна се бият две изтощени армии

Следващата фаза във войната може да се окаже решаваща