Войната в Украйна достигна нов кръстопът и бойците от двете страни се готвят за трета активна фаза, която може да наклони баланса на конфликта, пишат журналисти от Си Ен Ен в аналитична статия.

"Това е много продължителна битка", казва Джъстин Бронк, старши сътрудник в Кралския обединен изследователски институт за отбрана (RUSI), описвайки ситуацията след тримесечни боеве в Донбас. "Това е борба между две армии, претърпели огромни загуби, които са на прага на изтощение."

Следващият ход на руския президент Владимир Путин се очаква да бъде офанзива в Донецка област, чието превземане би означавало превземането на целия Донбас, където от 2014 г. са базирани подкрепяните от Русия сепаратистки групи. Но кога и как ще стане това все още не е ясно. Докато Русия продължава тежките въздушни удари, руските сухопътни сили са практически в "оперативна пауза".

ISW: Оперативната пауза продължава, руският график не е ясен

ISW: Оперативната пауза продължава, руският график не е ясен

Руските сили в Украйна продължават да се прегрупират и преоборудват

Това може да даде време на украинската армия да се подготви за отбраната на онези части от Донецка област, които все още контролира; главно индустриалният пояс, минаващ на юг от Славянск. Съществува и възможност за контраофанзива на Киев в други части на страната, включително в Херсон.

Следващата фаза на пълномащабни военни действия, когато започне, може да не е последната, пише Си Ен Ен, но може да определи бъдещето на централния регион на Украйна - и според анализаторите до голяма степен ще определи изхода от войната.

Далеч не е сигурно, че Путин ще спре инвазията, ако успее да превземе целия Донбас, смятат експерти.

"Не мисля, че амбициите на руснаците са изчезнали напълно", каза Макс Бергман, директор на европейската програма в Центъра за стратегически и международни изследвания. Те наистина възнамеряват да завладеят Донбас, но ако успеят, ще се опитат да постигнат още по-големи победи".

Ако Путин погледне отвъд границите на Донбас, той може да реши да достигне до бреговете на река Днепър, която разделя Украйна от север на юг. Това би означавало да се опита да превземем половината страна, което би удължило войната и би поставило Запада в неприятно положение, коментират от американския телевизионен канал.

Икономическите фактори ще започнат да "хапят" от всички страни, ако войната продължи и през следващата година. "Дори и (западните страни) да имат волята (да подкрепят Украйна), може значително да се намалили капацитета им, ако икономиката се срива", каза Бронк, отбелязвайки спираловидната инфлация и сложното финансово здраве на западните нации. Но същото важи още повече за Русия, чиято икономика е тежко засегната от санкциите.

Украйна също е изправена пред потенциална икономическа катастрофа и затова ще продължи да разчита на западната финансова подкрепа, както и на военна помощ. "Икономиката й е по същество унищожена от руската инвазия", отбеляза Бронк, като способността за внос и износ през Черно море беше заличена, а местното производство на зърно силно намаля тази година. През април Световната банка прогнозира, че икономиката на Украйна ще се свие с 45% тази година.

Зеленски убеден, че Русия е близо до поражение в Украйна

Зеленски убеден, че Русия е близо до поражение в Украйна

Сега Украйна не само прилага стандартите на НАТО, но и може да участва в разработването на нови стандарти, отчете президентът

Проблясък дойде в сряда вечерта, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви известен напредък в преговорите в Турция за възстановяване на износа на храни от Украйна през Черно море, което може да означава свежи финансови постъпления за Киев.