Шведската климатична активистка Грета Тунберг беше обвинена в неподчинение на полицейско разпореждане в петък, по-малко от два месеца след като беше осъдена и глобена за същото нарушение, предава Ройтерс.

20-годишната Тунберг беше глобена с 1500 шведски крони (134 долара) от шведски съд на 24 юли за това, че не е напуснала протест при нареждане на полицията. Веднага след присъдата Тунберг и други активисти от екологичната група Reclaim the Future блокираха пътя за петролни камиони в пристанището на Малмьо и отново бяха насила отстранени от полицията.

"Демонстрацията не е имала разрешение и е довела до блокиране на автомобилния трафик. Жената е отказала да се подчини на полицейската команда да напусне местопроизшествието", се казва в изявление на прокурора.

Тунберг, която стана лице на младите активисти за климата по целия свят, след като организира седмични протести пред шведския парламент, може да получи по-тежка присъда, ако бъде осъдена за втори път. Неизпълнението на полицейско разпореждане носи максимална присъда от шест месеца затвор.

Грета Тунберг задържана на екопротест в Германия

Грета Тунберг задържана на екопротест в Германия

Демонстрантите се обявили срещу унищожаване на село заради въглищна мина