Известен турски военен анализатор и опозиционен политик беше изправен пред съд в сряда, информира Асошиейтед прес. Той е обвинен в участие в политически и военен шпионаж за предполагаемо продажба на държавни тайни на чуждестранни дипломати.

В първото заседание на процеса срещу Метин Гюрджан съдът постанови процесът да се проведе при закрити врати с мотива, че някои от повдигнатите срещу него обвинения попадат в "обхвата на държавна тайна", съобщи държавната Анадолска агенция. Журналистите и зрителите бяха помолени да напуснат съдебната зала.

46-годишният Гюрджан е изправен пред доживотен затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията в придобиване и разкриване на държавни тайни с цел политически или военен шпионаж. Той отрече обвиненията срещу него.

Гурджан е пенсиониран армейски офицер и член-основател на опозиционната Партия на демокрацията и прогреса или DEVA, която се ръководи от бившия вицепремиер Али Бабаджан. Той също така пише за военни въпроси за онлайн медията Al-Monitor.

Обвиняемият беше задържан в жилището си в Истанбул през ноември миналата година.

Бабаджан защити Гурджан, заявявайки, че анализаторът не е имал достъп до поверителна информация и настоява, че анализите му се състоят от информация, събрана от отворени източници.

Прокуратурата в Турция настоява за затвор за опозиционен политик заради шпионаж

Прокуратурата в Турция настоява за затвор за опозиционен политик заради шпионаж

Метин Гюрджан е основател на турската опозиционна партия "Демокрация и напредък"